Magazin

“Uyku apnesi yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor”

Medicana International Ankara Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr.Arif Tolga Sönmez, Gözlemsel (obstrüktif) Uyku Apne Sendromu (OUAS) bozukluğu hakkında bilgi vererek nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. OUAS’ın uyku sırasında tekrarlayan solunum duraklamaları ile karakterize bir hastalık olduğunu belirten Uzm. Dr. Sönmez, “Solunum duraklamaları sırasında kandaki oksijen seviyesi azalır ve her apneden sonra saniyeler süren kısa bir uyanıklık süresi olur ve apneler gece boyunca onlarca kez tekrarlanabilir. Bu sayede her gece onlarca hatta yüzlerce kez uyanan uyku apnesi olan hastalar, sık uyku kesintilerinden dolayı dinlendirici derin uyku aşamalarına geçemezler. “Ertesi sabah yorgun uyanırlar” dedi.

“PUANLAMA KOMŞULARIN DUYABİLECEĞİ ŞİDDET OLABİLİR”

Şiddetli horlamanın obstrüktif uyku apne sendromunun en yaygın semptomlarından biri olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Sönmez, “Horlama bazen komşuların duyabileceği kadar şiddetli olabiliyor. Horlamayı kısa aralıklarla durdurmak apnelerin varlığına işaret eder. Sabahları yorgun uyanma, ağız kuruluğu, baş ağrısı, gündüz aşırı uyku hali, kilo alma, depresyon, unutkanlık, dikkat eksikliği, kolay tahriş, iş veriminde azalma, cinsel isteksizlik ve iktidarsızlık görülebilir ”.

İNSANLARDA İŞ KAZASI RİSKİ ARTIYOR

Tecrübe. Dr. Sönmez, “Tıkayıcı uyku apne sendromu ve horlaması olan kişilerin uzun vadede yüksek tansiyon, kalp krizi, kalp yetmezliği, kalp ritmi bozuklukları, felç ve ani ölüm riskinin arttığı tespit edildi. Tıkayıcı uyku apne sendromu olan vakalarda, direksiyonda veya işte uykululuk, dikkat dağınıklığı nedeniyle trafik ve iş kazalarında önemli artış oldu ”dedi.

HASTALIK NASIL TANIYOR?

Dr. Sönmez, “Uykuda solunum bozukluğu tanısı ‘polisomnografi’ adı verilen uyku testi ile konuluyor. Polisomnografi ile uyku evleri, uyku sırasında kaç nefesin durduğu ve uykunun nasıl etkilendiği ve uykuyu kesintiye uğratan diğer durumlar (periyodik bacak hareket sendromu gibi) tespit edilir. Bir gece uyku kaydının ardından doktorunuz testi yorumlar ve apnelerin şiddetine göre en uygun tedavinin ne olduğunu size açıklar. Ayrıca Dr. “Sönmez, tedavi planından önce mutlaka bir Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından hastaları değerlendirmeli ve endoskopi ve polisomnografi sonuçlarına göre uygun bir tedavi planlamalıdır.”

Tıkayıcı uyku apne sendromunun tedavisi hakkında bilgi veren Dr. Sönmez, hastanın yaşam tarzı ve hastalığın şiddeti dikkate alınarak belirlenir. Tüm hastalar, uyumadan önce kilo vermeye, uyku hapı veya alkolden uzak durmaya teşvik edilir. Tıkanıklığın nedeni ortadan kaldırılarak tedavi sağlanır. CPAP (sürekli pozitif basınçlı hava) olarak adlandırılan hava kompresörleri en etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Üst solunum yollarında tıkanmaya neden olan yerler cerrahi yöntemlerle düzeltilebilir, ameliyatsız radyo frekans yöntemi ile buharlaştırılarak aynı tıkanıklıklar giderilebilir ”dedi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

[wptelegram-join-channel link="https://t.me/WPTelegram" text="Join us on Telegram"]
Başa dön tuşu