Güncel Haberler

Türk strateji ve zeka oyunu ‘Mangala’ UNESCO listesinde

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Osmanlı döneminde sosyalleşme ve kültürel paylaşım araçlarından biri olan ve derin bir tarihe sahip olan geleneksel strateji ve zeka oyunumuz Mangala / Göçmenlik, aynı zamanda insanlığın ortak mirası haline gelmiştir. . Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Konulu 15. Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda bugün alınan kararı yine sosyal medyada açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy haberi Twitter hesabından şu mesajla paylaştı:

“UNESCO’dan bir güzel haber daha aldık. Minyatür sanatından sonra bugün Mangala bir dünya mirası alanı haline geldi. Korumaya ve geliştirmeye büyük önem verdiğimiz kültürel değerlerimizin insanlığın ortak mirası olmasından büyük gurur duyuyoruz. En iyi dileklerimle.”

“TÜRK DÜNYASINDAN KATILIMCI TARAFLAR TARAFINDAN BÜYÜK BİR KEYİF KABUL EDİLMİŞTİR”

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklamanın devamı, “Türkiye’nin Kazakistan’daki moderatörü ve geçen yıl UNESCO’ya Kırgız Cumhuriyeti Mangala / Tristeza oyunu teklif ederek, bugün UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Temsilciler Listesi’nin itibarını kurtardı. Mangala / ‘Geleneksel Strateji ve İstihbarat Oyunu: Togyzqumalaq, Toguz Korgool, Mangala / Göç’ adı altında çok uluslu ortak dosya olarak sunulan Göçmenlik, bugün Fransa’nın başkenti Paris’te internet üzerinden gerçekleştirilen UNESCO toplantısında gündemdeydi. geleneksel oyunumuzun temsilci listesine alınması Türk dünyasının tarafları tarafından bir kez daha büyük sevinçle karşılandı ”dedi.

MANGALA / GÖÇMEN OYUNU NASIL OYNANIR?

Açıklamada oyun şu şekilde tanıtıldı:

“Mangala / Göç oyunu, genellikle 2 kişi tarafından oynanır; Ancak 2 grubun birlikte oynamasına izin veren bir Türk strateji ve zeka oyunudur. Oyun için tasarlanmış tahtaların yanı sıra zemine kazılacak çukurlarda da oynanabilir. Her yaşa hitap eden bu oyunun amacı oyuncuların en çok taşı toplamasıdır. Oyunda taş yerine tohum veya tahıl kullanılabilir. Oyuncu sayısına ve oyun türlerine bağlı olarak 2, 3 veya 4 sıralı çukurlarda oynanabilir. Taşlar oyunun kurallarına göre dağıtılır ve en çok taşı toplayabilen oyuncu oyunu kazanır. Oyunun süresi de oyunculara ve oyunun kurallarına göre değişmektedir. Osmanlı döneminde saraylarda, hanlarda ve cami avlularında oynanan mangala / göç oyunu, sosyalleşme ve kültürel paylaşım araçlarından biri olarak görülüyordu. Bu durum Osmanlı dönemine ait birçok tasvir ve resimde görülmektedir. Mangala oyunu günümüzde her yaştan oyuncunun evler, okullar, kurslar, geleneksel kutlama alanları gibi farklı yerlerde oynayabilmesi için sosyalleşme ve kültür paylaşımı işlevini sürdürmektedir. Divan Lugati’t Turkey Tristeza’da ya da Köçür tarafından bilinen oyunun Türkiye adıyla pek çok yerde ‘Tristeza Up’, ‘Mancala’, ‘cluster’, ‘Nine wells,’ ‘Nine Stone’, ‘suction’, ‘Castle’ ‘Mele’, ‘Hane’, ‘Kuyucuk Taşı’, ‘Göçme’ gibi farklı isimlerle anılmaktadır. Geniş bir coğrafyada kendine yer bulan unsur, uygulayıcılarının bilişsel, duyuşsal ve motor becerilerini geliştiren, stratejik ve yaratıcı düşünme yeteneklerini artıran bir yapıya sahiptir. Dünyada bu oyunun onlarca farklı türü var. “

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

[wptelegram-join-channel link="https://t.me/WPTelegram" text="Join us on Telegram"]
Başa dön tuşu