Magazin

“Koronadan kaçarken evdeki varis tehlikesine yakalanmayın”

Dünyada yaklaşık her 4 kişiden birinde görüldüğü bildirilen damar hastalığı, varisli damarlar pandemi döneminde uzmanların gündemindeki konular arasında yer aldı. Koronavirüs vakalarının artmasıyla birlikte uzmanlar, evdeki varis riskine dikkat çekti. Tırmanılmış Tedavi Merkezi, Op. Dr. Mustafa Bolat, “Bilinenin aksine, sadece uzun süre ayakta kalmak değil, hareketsiz kalmak varislere neden olur” uyarısında bulunarak, varis önleme yolları ve tedavi yöntemlerini anlattı.

“HER YAŞTAN KİŞİLERDE GÖRÜLEBİLİR”

Varisli damarlara, venöz kapak probleminin neden olduğu kılcal damarlarda damar genişlemesi ve kanamadan kaynaklandığını söyleyen Op. Dr. Mustafa Bolat, “Mirasçılar; Bacaklarda mavi-mor şişlik, ayakta durma ile artan ağrı, huzursuzluk hissi, bacaklarda uyuşma, gece krampları, kaşıntı, parmaklarda uyuşma, ciltte renk değişikliği, deriden taşan damarlar ve ani kanama gibi semptomlarla kendini gösterir bacaklarda. Toplumda ileri yaş bozukluğu olarak bilinmesine rağmen varis, her yaştan insanda görülebilen, hareketsizliğin tetiklediği önemli bir sorundur ve tedavisi geciktirilmemelidir. Özellikle salgın seyrinin daha da kötüleştiği bu dönemde, evde geçirdiğimiz süreci egzersiz yapmadan geçirirsek, koronadan kaçarken varis tehlikesi ile buruna gelmemiz sadece an meselesidir. Bu riski azaltmak için gün içinde bol su tüketmek, düzenli kültürel fiziksel hareketler yapmak, bol giysiler giymek, uzun süre oturur pozisyonda kalmak ve sigaradan uzak durmak çok önemlidir. ”.

“BIÇAĞIN ALTINA YERLEŞTİRİLMESİ GEREKMEZ”

Varis tedavisine zamanında başlanmasının hasta için hayati risk oluşturabileceğine dikkat çeken Bolat, “Tedavi edilmeyen varisler, birçok hastada spontan kanama ve venöz bacak ülseri gibi potansiyel olarak hayatı tehdit eden durumlara neden olabiliyor. Bu nedenle semptomlar fark edildiğinde tedavi için adımlar atmak çok önemlidir. Ancak maalesef toplumda varis tedavisinde tek yöntemin cerrahi olduğu ve hastalar bıçak altına girmek istemedikleri için tedavilerini erteleyebilecekleri yönünde görüşler vardır. Ancak varis tedavisinde cerrahi operasyon gerekli değildir. Günümüzde varisli damarları skleroterapi (köpük tedavisi) veya lazer tedavisi yöntemleriyle kolayca ve zahmetsizce tedavi edebiliyoruz. “Pandemi nedeniyle kliniklere fiziksel olarak gelmekten çekinen hastaların destek taleplerine climed.com.tr üzerinden cevap veriyoruz.”

“CERRAHİ CERRAHİLERDE CERRAHİ OLMADAN YENİDEN UYGULAMA YOK”

Öpücük. Dr.Mustafa Bolat, ameliyatsız köpük tedavisi ve lazer yöntemlerinin detaylarını şu şekilde anlattı:

“Ameliyatsız varis tedavisinde en yaygın ve en kullanışlı yöntem köpük yöntemi veya skleroterapi yöntemidir. Hastanın varis sayısına bağlı olarak ortalama 5 dakikada tamamlanabilen bu uygulamada, deneyimli kalp damar cerrahları tarafından hastalıklı damarı yok etmeye yardımcı olan bir ilaç damar içine enjekte edilmektedir. Lazer yöntemi, hastalıklı damarların ve büyük varislerin damar içine lazer ile kapatılmasıdır. Sağlam damarlar korunur. Cerrahi operasyon ile yapılan tedavi yönteminde hastanın tam olarak ayağa kalkması için en az iki hafta dinlenmeye ihtiyacı olurken, lazer yönteminde bu süre yaklaşık bir haftadır. Her iki ameliyatsız yöntemin de en önemli avantajlarından biri işlem sonrası aynı bölgede varis tekrarlama ihtimalinin olmamasıdır. Cerrahi operasyonlarda tekrarlama olasılığı daha yüksektir. “

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu