Güncel Haberler

Bakanlık ‘Kuraklık Eylem Planı’nı açıkladı! Çare yeraltı barajı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, küresel ısınmaya bağlı yağışların azaltılmasına yönelik ‘Kuraklık Eylem Planı’ hazırladıklarını açıkladı. Suyun artık mücevheri işaret etmemesi gerektiğini belirten Pakdemirli, Türkiye’nin ülkeler arasındaki yaşayan su kuraklığının daha sonraki aşamalarına da girebileceğini söyledi. Bekir Pakdemirli, bir grup gazeteci ile yaptığı görüşmede kısaca şunları söyledi:

HEDEF 150 BARAJ

“2021 için ciddi bir eylem planı üzerinde çalışıyoruz. Özellikle yer altı barajlarına önem vereceğiz. Baraj yeraltındaysa çok daha kolay yaparız. Kamulaştırma sorunumuz yok. Etrafta yaşayanlarla sosyal sorun sorunu yok. Buharlaşma da yok. Belli yerlerde tıpkı bir lavabo gibi bu lavabonun altından geçen suyu belli bir noktada topluyorsunuz. 2023 yılına kadar 150 yer altı barajı yapmayı hedefliyoruz. Türkiye yer altı jeolojisine de çok uygun.

İKİNCİ ÖNEM KAZANDIRIYOR

İkinci olarak, eylem planında tasarrufa vurgu yapacağız. Her şey bireyle başlar. 83 milyonun kurtarılması gerekiyor. Suya bir mücevher ve altın olarak bakmalıyız. Bugün bir sorun yok ama 20 yıl sonra sorun çıkma ihtimali giderek artıyor. Bugün su sıkıntısı çeken ülkeler arasındayız ve yarın su kuraklığı yaşayan ülkeler arasında yer alabiliriz.

Üçüncü başlığımız tarım ve hayvancılıkta tasarruftur. Sulama türleri vardır. Kanaldan suluyorsunuz, damla sulama var ve bu yıl yeraltından damlatmaya çalışıyoruz. Bu Türkiye’de çok yaygın değil ama geçmesi gerekiyor. Çünkü burada da yüzde 30-40 tasarruf var. Bu yöntemle kurak bölgeleri tarıma kolayca kazandırabiliriz. Açık kanal sulamada Türkiye’de yüzde 70, sulamada yüzde 30 ama şimdi yapıyoruz sulamanın yüzde 94’ünü yapıyoruz.

37 KAÇAK VAR

Belediyelerin de kayıp ve kaçak oranlarını azaltması gerekiyor. Bazı belediyelerde yüzde 80’e varan kaçak oranları vardı. Peki bunun anlamı nedir? Belediye şebekelerindeki eski borular nedeniyle su size ulaşmadan kaybolur. Şu anda belediyelerden pompaladığımız suyun yüzde 37’si boşa gidiyor ve araziye veriyor. Türkiye bu ortalama. Büyük yatırımlar yerine yapacağımız küçük rötuşlarla belediyelerin sorunu çözülebilir. “

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu