Yargıtay’dan flaş ‘mesai’ kararı! Müdür ya da üst seviyede yöneticilere fazla mesai ücreti yok
Yargıtay, yönetici veya üst düzey yönetici konumundaki çalışanlara fazla mesai ücreti ödenmemesine karar vererek özel sektörde çalışan milyonlarca kişiye emsal karar verdi. Kararın gerekçesini açıklayan Yüksek Mahkeme, yöneticilerin kendi çalışma gün ve saatlerini kendileri belirledikleri için fazla mesai ücretini hak etmediklerine dikkat çekti.
Şu andan itibaren fazla mesai ücretleri, ancak işyerinde sorumlu yöneticiye talimat veren başka bir yönetici veya şirket ortağı varsa, üst düzey yöneticilere ödenebilir.
MAHKEME KABUL ETTİ
Özel bir şirkette pazarlama müdürü olarak çalışan genç, herhangi bir tazminat veya işçilik iddiası olmaksızın kapı eşiğine getirildi. İş Mahkemesine dava açan pazarlama müdürü, maaş ve prim sistemi üzerinde çalışarak, tazminat ve ihbar tazminatı ile diğer işçilik alacaklarının davalıdan tahsil edilmesini talep etti.
Sanık şirket avukatı ise haksız davanın reddini savundu. Mahkeme davayı kısmen kabul etmeye karar verdi. Her iki tarafın avukatları karara itiraz edince Yargıtay 9. Hukuk Dairesi devreye girdi.
YÖNETİCİYE FAZLA ÜCRET YOK
Geçtiğimiz günlerde kararını açıklayan 9. Hukuk Bürosu, özel sektörde yönetici ve yönetici olarak çalışanların fazla mesai ücreti alamayacağına hükmetti.
Fazla mesai yaptığını iddia eden işçinin bu iddiayı ispat etmekle yükümlü olduğunun vurgulandığı kararda; Aşağıdaki ifadelere yer verildi:
“İşyerinde üst düzey yönetici pozisyonunda çalışan bir çalışanın, görev ve sorumluluklarının gerektirdiği ücretlerin ödenmesi halinde fazla mesai ücreti alma hakkı yoktur.
Ancak aynı yerde üst düzey yönetici pozisyonundaki çalışana görev ve talimat veren başka bir yönetici veya şirket ortağı varsa, çalışanın çalışma günlerini ve saatlerini kendisinin belirlediği söylenemez. Yasal sınırlamaları aşan işler için fazla mesai ücreti talep etme hakkı doğar.
Bu durumda şirket müdürü veya bir yönetim kurulu üyesi tarafından üst düzey yönetici yönünden fazladan iş yapma emri verilip verilmediğinin de araştırılması gerekir.
İşyerinde yüksek ücretle çalışan üst düzey yöneticiye, işveren tarafından fazla çalışma konusunda açık bir talimat verilmemişse, bulunduğu noktada belirlediği çalışma saatleri nedeniyle fazla mesai ücreti talep edemeyeceği kabul edilmelidir. görevini düzgün bir şekilde yerine getirmek.
Davacının dilekçesinde, davacının satış ve pazarlama müdürü olduğu iddiasıyla dosya kapsamında dinlenen şahitler, davacının proje ve satış müdürü olarak görev yaptığını belirtti.
Somut uyuşmazlıkta, çalışanın iş günlerini belirlemiş olup olmadığı, davacı ile aynı yerde çalışan ve davacıya talimat veren başka bir yönetici veya şirket ortağı olup olmadığını araştırarak sonuca göre karar vermek gerekir. ve kendisi, ancak eksik incelemeyle karar vermek yanlıştır.