Güncel Haberler

Van Gölü’nde şaşkınlık yaratan görüntü! Su çekilince ortaya çıktı

, Dünyanın en büyük soda gölü ve 3 bin 712 kilometrekare yüzölçümüne sahip Türkiye’nin en büyük gölü ile karakterize edilen son yıllarda yağışların azalmasıyla Van Gölü’nde çekilme meydana geldi. Van Gölü’nde bulunan dünyanın en büyük mikrobiyalitleri de geri çekilmeyle gün yüzüne çıktı. Gevaş ilçesine bağlı Altınsaç Mahallesi’nde yüzeye çıkan mikrobiyalitler ilginç görüntüler oluşturdu. Vatandaşlar, oluşması binlerce yıl süren bu mikrobiyalitleri görünce de şaşırıyor. Mahalle sakinleri, göl seviyesinin çok düştüğünü ve daha önce mikrobiyalit görmediklerini, bu yıl göl seviyesinin düştüğünü gördüklerini belirtti.

SEVİYE AŞAĞI OLARAK GÖRÜNÜR

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dr. Buharlaşma ile su gölden uzaklaştırılır. Ancak son yıllarda küresel ısınmayla mevsimlerin süresi değişiyor. Yani kış sezonu kısalıyor ve yaz sezonu daha uzun bir seyir gösteriyor. Hal böyle olunca Van Gölü’ndeki buharlaşma su girişinden fazla oluyor ve su seviyesinde geri çekilmeler görüyoruz. Su seviyesi düştükçe Van Gölü’nün geçmişine ait eser kalıntılarının ve bu alandaki geçmiş uygarlıkların izlerinin gün yüzüne çıktığına şahit oluyoruz ”dedi.

“YILLARIN HER YÜZDE”

Van Gölü’nde dünyanın en büyük mikrobiyalitlerini görmek için Van Gölü mercanları dediğimiz dünyanın en büyük mikrobiyalitleri Van Gölü’nde bulunuyor. Van Gölü geriledikçe kıyı ve kıyıya yakın yerlerde bulunan mikrobiyalitler gün yüzüne çıkıyor. Geçmişte mikrobiyalitleri görmek mümkün değildi. Şu anda 2-3 metrelik bir geri çekilme var ve şimdi mikrobiyalitleri görebiliyoruz. Bu mikrobiyalitlerin her santimetresi, yüzlerce süreçte oluşmuş yapılardır. “Bu bölgenin ikliminin ve bu bölgenin geçmişinin bir defteri gibidir.”

“SU ALTIN ​​DEĞERİNDE OLACAK”

Göldeki çekilmelerin özellikle eğimin az olduğu bölgelerde belirgin olduğuna işaret eden Dr. Akkuş, “Aslında bu bize bunu gösteriyor. Şimdi önümüzdeki yıllarda yeni bir döneme giriyoruz. Geçmişte atalarımız hep sudan daha ucuz olduğunu söylerdi. Bu yüzden suyun bol olduğunu söylediler. Ama artık sudan daha ucuz değil. Çünkü su altın değerinde olacak. Bunun için yönetim planları oluşturmamız ve havzadaki ürün desenini değiştirmemiz gerekiyor. Daha az suya ihtiyaç duyan bitkileri yetiştirmeye odaklanmalıyız. Van Gölü su seviyesi her yıl değişmektedir. Bu sezon oldukça düşüyor. Bugün karada kalan kısımları yine su altında görebiliyoruz. Ancak önümüzdeki yıllarda Van Gölü’nün bugünkü seviyesinin altında olduğuna şahit olacağız ”dedi.

MİKROBİYALİT

Gölün altındaki çatlaklardan ortaya çıkan kalsiyum ve zengin suların etrafında, siyano bakteri ve vanaların birikmesiyle mikrobiyalitler oluşmaya başlar. Göl karbonat bakımından zengindir ve sudan kalsiyum çıkar. Kalsiyum karbonat dışarı çıktığında, kalker ve kireçtaşı oluşmaya başlar, silikatlar oluşmaya başlar ve tabaka yukarı doğru büyür.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

[wptelegram-join-channel link="https://t.me/WPTelegram" text="Join us on Telegram"]
Başa dön tuşu