Uzmanından uyarı: Kış aylarında kalbinizi sıcak tutun
Kış aylarında kalp hastalıklarının arttığını belirten VM Medical Park Pendik Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Sabahattin Gündüz, “Kış aylarında kalp krizi riskinin artmasının en büyük nedeni, soğuk havalarda periferik arterlerin geçici olarak daralmasıdır. Bu kasılma, kalbin iş yükünün artmasına neden olur. Kalbin iş yükü arttığında kalp zorlanır. Ne kadar zorlaşırsa o kadar çok çalışmaya başlar. Ayrıca altta koroner darlık varsa göğüs ağrısı gibi sorunlar ortaya çıkabilir ”dedi.
“İNCE VE KATMAN ELBİSELER GİYMELİYİZ”
Kandaki pıhtılaşma faktörlerinin de kış aylarında arttığını ve kapalı ortamlarda zaman geçirildikçe solunum yolu enfeksiyonlarının arttığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Sabahattin Gündüz, “Kandaki pıhtılaşma kalp krizi, felç gibi riskleri beraberinde getiriyor. Kışın dışarıda yürümek için çok çaba harcıyoruz. Bu ağır efor için hazırlanmayan vücut, kalbi sıkıntıya sokabilir. Bu nedenle kışın sağlığımızı soğuktan korumak büyük önem taşımaktadır. Soğuktan korunurken yapılacak şeyler var. Kalın giysiler giymek yerine, soğuktan korunmak için ince ve katmanlı giysiler giymeliyiz. “Bu şekilde giyinmenin amacı, havanın giysi katmanları arasında bir tür yalıtım etkisi yaratarak vücut ısımızın düşmesini önlemektir.”
“KONUM, HAREKETİ YAVAŞLATMA VE KARARLILIK KAYBI”
Doç. Dr. Gündüz sözlerine şöyle devam etti:
Bu süreçte vücut ısısının düşmesi önemli bir konudur. Vücut ısısının 35 derecenin altına düşmesi Hipotermi olarak adlandırılır ve ölüme yol açabilecek sıkıntılar olabileceğini gösterir. Vücut ısısındaki düşüş en çok sinir sistemini etkiler. Bilinç kaybı, hareketlerde yavaşlama, denge kaybı gibi bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Özellikle yaşlılar ve çocuklar kendilerini iyi ifade edemedikleri için vücut ısısındaki düşüşü hissetmeyebilirler. Bu nedenle çevremizdeki insanları soğuktan korumak için ince ve katmanlı giysiler giymelerini tavsiye etmeliyiz. “
“SICAK EV YAPIMI ÇORBA VE BİTKİSEL ÇAY TÜKETMELİ”
Kış aylarında evde öğün atlamadan yemek yemenin önemli olduğunu belirten Doç. Gündüz, “Kış aylarında bulunduğumuz ortamı 18 derecenin altında tutmamalıyız. Çevremizde ısınma sorunu varsa, ısınması için battaniye gibi önlemler almalıyız. Gündüz dışarı çıkacaksak aniden ve çok hızlı hareket etmekten kaçınmalıyız. Gün içinde yürümek istiyorsak mümkün olduğunca güneşli saatleri tercih etmeliyiz. Kış aylarında vücudumuzu evde sıcak tutacak, öğün atlamayacak, yeterli ve dengeli kalori alımını sağlayacak beslenme şekillerine de önem vermeliyiz. Sıvı gıda tüketimine de çok dikkat etmeliyiz. Örneğin ev yapımı sıcak çorbalar ve bitki çayları tüketmeliyiz ”.