Magazin

Uzmanı uyardı: Bu belirtiler akciğerin su toplamasına işaret edebilir

Havadaki partikül, kimyasal ve mikroorganizmaların solunum sistemi ile sıklıkla etkileşime girmesi nedeniyle akciğerlerde çeşitli sağlık sorunlarının oluşabileceğini vurgulayan Medicana Avcılar Hastanesi İç Hastalıkları Uzm. Dr. Taner, akciğerlerde su birikmesi konusunda uyarıda bulundu. Akciğerde su birikiminin çeşitli nedenlerle akciğer dokusu ile organı çevreleyen ince zar arasındaki boşluğa sıvı akışı olduğunu belirten Has, “Akciğerde iltihaplanmaya neden olan çeşitli hastalıklarda su birikimi görülebilir. Akciğer veya kan sıvısında damardan çıkmak için. Boşluğu dolduran sıvı akciğerleri basınç altında bırakarak nefes almayı zorlaştırabilir ve sıvının iltihaplanması sonucu ciddi enfeksiyon hastalıklarına ve yaşamı tehdit edici durumlara yol açabilir. Akciğerde su birikmesi için kan sıvısının damardan çıkmasına neden olan bir mekanizma gereklidir. Bu anlamda sıvıyı damar yoluyla dokulara akmaya iten herhangi bir durum plevral efüzyonla sonuçlanabilir. ”

BİRÇOK HASTALIK AKCİĞERDE SUYA NEDEN OLABİLİR

Birçok hastalığın akciğerlerde su birikmesine neden olduğuna dikkati çeken Dr., sözlerini şöyle sürdürdü:

“Akciğer dokusunda iltihaplanma ile sonuçlanan pnömoni gibi enfeksiyonlarda iltihaplı sıvı birikimi görülebilir. Özellikle sol kalp yetmezliğinde kan akımındaki bozulmalara paralel olarak akciğerde sıvı birikimi oluşur. Kandaki proteinlerin üretiminden ve düzenlenmesinden sorumlu karaciğer veya böbreklerde meydana gelen aksaklıklar, kan proteinlerinde azalmaya ve dolayısıyla kan sıvısının damar dışına hareketine neden olur. Akciğer damarlarının pıhtı ile tıkanması anlamına gelen pulmoner embolide etkilenen bölgeye uyumlu su toplanması görülebilir. Lupus ve iltihaplı eklem romatizması gibi çeşitli romatolojik hastalıklar akciğerlerde iltihaplanma ve sıvı birikimine neden olur. Akciğerlerde oluşan tümörler çeşitli seviyelerde plevral efüzyona neden olabilir.

BU BELİRTİLER AKCİĞERDE SU TOPLANMASININ FARKINDA OLABİLİR

Akciğerde su birikmesinin solunum hareketini kısıtladığını ve basınç altında kalmaya bağlı olarak çeşitli semptomlara neden olduğunu belirten Dr. Has, “Nefes darlığı, öksürük, göğüs ağrısı, ateş, eforla yorgunluk ve balgam üretimi önemli semptomlardır. “

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Plevral zarlar arasında su birikiminde dikkat edilmesi gereken konulardan birinin de sıvının plevral boşlukta birikme miktarı, özelliği ve oranı olduğunu vurgulayan sözlerini şöyle tamamladı:

Burada toplanan sıvının yüksek protein içeriğine sahip olup olmamasına veya berrak olmasına bağlı olarak altta yatan hastalık hakkında önemli bilgiler elde edilir. Yine biriken miktar ve doldurma oranına bağlı olarak tedavi planlaması değişebilir. Plevral efüzyon tedavisinin temel amacı altta yatan hastalığı tedavi etmektir. Bu kapsamda enfeksiyon varlığında uygun antibiyotikler veya semptomatik tedavilere neden olan mikroorganizmaya verilir; Kalp yetmezliğinde kalp atışını artıran ilaçlar ve antihipertansifler verilebilir. Yine karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının iyileştirilmesi veya diğer hastalıklar için özel tedavilerin yapılması gerekir. Biriken sıvı miktarı çok fazla olduğunda veya kısa sürede çok miktarda sıvı biriktiğinde girişimsel yöntemler gerekebilir. Bu doğrultuda biriken sıvının enjektör yardımı ile defalarca boşaltılması gerekebilir; Sürekli biriken sıvının bir göğüs tüpü yardımı ile sürekli olarak boşaltılması sağlanabilir. Kanser gibi ciddi sıvı birikimine neden olan durumlarda, boşluğun tamamen çıkarılması ve sıvı birikiminin engellenmesi için çeşitli yöntemlerle plevral zarın kapatılması gerekebilir. ”

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu