Türkiye’de ilk kez lityum karbonat üretimine başlandı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının ulusal enerji ve madencilik politikaları kapsamında 3 yıldır üzerinde çalışılan lityum karbonat üretimi son aşamaya gelmiştir. Eskişehir’de bor üretimi yapılan Etimade Tesisleri Kırklı yıllarda kurulan pilot fabrikasına, lityum karbonattan bu yana Türkiye’de ilk kez hafta başı üretilmeye başlandı. Pilot tesiste ilk yıl 10 ton üretim yapılacağı belirtilirken, bu kapasitenin sonraki dönemde 600 tona çıkarılması hedefleniyor.
‘TÜBİTAK ANALİZİ YAPILDI’
Etimaden Teknoloji Geliştirme Daire Başkanı Derya Maraşlıoğlu, lityumun 20. yüzyılda önemli bir mineral haline geldiğini belirterek, ilk üretimlerin TÜBİTAK tarafından incelenip analiz edildiğini söyledi. Maraşlıoğlu, “Son yıllarda özellikle 20. yüzyılda lityum önemli bir mineral haline geldi. Batarya teknolojisinin gelişmesi, özellikle sektördeki hızlı büyümesi nedeniyle kritik hammaddeler listesine dahil edilmiştir. Çalışmamızın temeli budur. Lityumun önemi gün geçtikçe arttığı için bor yan kayalarında bulunan lityumun geri kazanımı için laboratuvar genelinde çalışmalara başladık. Bu kapsamda son 3 yılda yoğun bir çalışma yaptık, laboratuvar ortamında lityum karbonat ürettik. Daha sonra başarılı bir üretimin ardından buradaki ürün TÜBİTAK tarafından incelendi ve küçük bir batarya üretildi ”dedi.
‘KISA SÜREDE HAYAT OLACAĞIZ’
Üretilen lityum pilin çok kaliteli olduğunu ve lityum pil olarak kullanılabileceğini anlatan Maraşlıoğlu, “Pil kalitesinde lityum karbonat olduğu tespit edildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın milli enerji ve madencilik politikası kapsamında Bakanımız Fatih Dönmez’in desteğiyle bunu sürece aktarmaya karar verdik. Kampüsümüzde yaklaşık 10 ton kapasiteli pilot ölçekli lityum karbonat tesisi kurmaya karar verdik. Montajı tamamlandı, hafta başından itibaren Türkiye’de ilk kez lityum karbonat üretimine başladık. Buradaki üretimimiz en büyük sektörde yani lityum kullanım oranının yaklaşık yüzde 60’ı pil teknolojisinde. Buradaki üretimimiz lityum iyon pilde kullanılan lityum kalitesinde olacaktır. Şu anda kurmakta olduğumuz süreç tamamen Etimaden Ar-Ge tarafından geliştirilmiş olup, Etimaden için özel bir süreçtir. Dünyada benzer bir üretim süreci yok. Buradan aldığımız veriler ile ana üretim hedefi olan 600 ton kapasiteli üretim tesisimizi kurmak için parametreleri belirleyeceğiz. Bunun üzerinde çalışmaya başlıyoruz. En kısa sürede hayata geçireceğiz. Aslında lityum ülkemizde yoğun olarak kullanılıyor ”dedi.
YEREL ARABA İLE YEREL LİTYUM AKÜ
Türkiye’nin yılda 1200 ton yerli satın aldığını hatırlatan Etima Maraşlıoğlu, Yerli elektrikli otomobillerde lityum pilin de üretileceğine dikkat çekerek, “1.200 ton lityum karbonat ve bileşiklerin ithalat penetrasyonuna son 2 bakıyoruz. -3 yıl Burada üretilen 600 ton ile bu ithalatın önüne geçeceğiz ve büyük bir kısmını karşılayacağız.İlerleyen yıllarda ürettiğimiz lityum karbonat yerli elektrikli otomobiller için pil üretiminde kullanılacaktır. burada çalışın ve ana tesisimize geçin ”.