Temsilci atamayan sosyal medya şirketlerine 30’ar milyon lira ceza!
1 Ekim’de yürürlüğe giren ve aynı zamanda “Sosyal Medya Kanunu” olarak da anılan 7253 sayılı “İnternet Üzerinden Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Hakkında Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” kapsamında sosyal medya yurt dışından şirketler ülkeye temsilci atamak zorunda kaldı. Kanunun gereklerini yerine getiren Türkiyeden 1 milyonu aşkın günlük erişime 10 milyon lira ceza verildi.
Bu süreçte dünyanın önde gelen sosyal ağı VK’nın sağlayıcısı, BTK’nın Türkiye temsilcisinin detaylarını duyurarak internet sitesinde yayınlandı.
BTK, yasal süresinin bitiminden sonra temsili bildirimde bulunmayan Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube, TikTok, Pinterest, LinkedIn ve Dailymotion şirketlerine 10 milyon lira para cezası verdi. Bu şirketlere kanunla kararın tebliğinden itibaren 30 gün daha süre verildi.
Bu süre ihbar tarihine göre bu hafta dolmuştur. Kanunun gereklerine uymayan ilgili sosyal medya şirketlerine bu kez 30 milyon TL idari para cezası verildi.
İdarî cezanın tebligatından sonra verilen ikinci kez bu yükümlülüğün 30 gün içinde geçerli olmadığı durumlarda Türkiye’de mukim mükelleflerin bu tüzel kişilik gibi sosyal medya şirketlerine fiili ve reklam vermesi yasaklanacak ve bu konuda para transferi olarak yapılamayacaktır. Reklamın yasaklanması kararı Resmi Gazete’de yayınlanacak.
TİKTOK’UN FARKLI ÜLKELERDE 126 ŞEHİRDE OFİSLERİ
Çeşitli ülkelerdeki temsilcilikleri ve Türkiye’deki sosyal ağ sağlayıcıları kırmak için gerekli adımı atmaları da tepki çekti.
Ülkede milyonlarca kullanıcısı olan sosyal ağ sağlayıcılarından TikTok’un internet sitesinde yer alan verilere göre, uygulamanın ait olduğu ByteDance şirketinin dünyanın farklı yerlerinde, özellikle Pekin, Londra, New’de 126 ofisi bulunuyor. York, Paris, Dubai, Jakarta ve Tokyo.
BANT GENİŞLİĞİ AZALTILABİLİR
Reklam yasağı kararının verildiği tarihten itibaren 3 ay içinde gerekli yükümlülüğün yerine getirilmemesi durumunda, BTK Başkanı ilgili sosyal ağın internet trafiği bant genişliğini azaltmak için sulh ceza hâkimine başvurabilecektir. yüzde 50.
Hâkimin başvurunun kabulüne ilişkin kararını takip eden 30 gün içinde söz konusu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde, BTK Başkanı, sulh ceza hâkimine başvurarak internet trafik bant genişliğini azaltabilecektir. ilgili sosyal ağ yüzde 90’a kadar.
Sosyal medya şirketleri, bu süreç sonunda Türkiye’de bir temsilcilik açmayı kabul etseler de, o güne kadar uygulanan idari para cezalarının dörtte biri ile cezalandırılacak, reklam yasağından kaldırılacak ve ayrıca İnternet trafiği bant genişliğine müdahaleyi sonlandıracaktır. .
Kanun kapsamında sosyal medya şirketleri Türkçe olarak yapılan başvurulara, kişilik haklarına ve mahremiyete aykırı başvurulara 48 saat içinde sosyal ağ sağlayıcısı tarafından cevap verilecek. Sosyal medya şirketleri, bireysel başvurularla ilgili 6 ayda bir rapor yayınlayacak.
Mahkeme kararına rağmen yasadışı içeriği 24 saat içinde kaldırmayan sosyal ağlar zararlardan sorumlu olacak.