Magazin

‘Sesin kısık kalacak’ demişlerdi; aylar sonra konuştu

'sesin alçak kalacak' dediler;  aylar sonra konuştu

Yusuf Kartal, talihsiz bir kaza sonrası yoğun bakıma alındı. Yoğun bakım ünitesinde 8 gün tedavi altında tutulan genç hasta, 5. günde solunum aparatına bağlandı. Daha sonra boğazda trakeostomi yapıldı ve solunum destek tedavisine bu şekilde devam edildi. Yoğun bakımdan taburcu edilen Yusuf Kartal, eskisi gibi rahat konuşup duyulamadı ve sesini tamamen kaybetti. Bu sorun nedeniyle günlük hayatında zorluklar yaşayan ve genç bir üniversite öğrencisi olarak sosyalleşemeyen Kartal, psikolojik olarak da zor günler yaşadı. Yapılan tedavilerden sonuç alınamayan Kartal, İstanbul’da nefesini tuttu.

6 CM SAHA TAMAMEN TIKANMIŞTIR

Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Göğüs Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof.Dr.Sina Ercan tarafından yapılan incelemenin ardından nefes borusunun 6 santimetrelik kısmının tamamen tıkandığı tespit edildi. Ayrıntılı bir değerlendirme sonrasında hastanın cerrahi tedavi şansı olabileceğine karar verildi. Soluk borusunun hasarla tamamen tıkanmış olan bu 6 santimetrelik bölümü gelişmiş cerrahi yöntemlerle kaldırılarak operasyon başarıyla tamamlandı ve normal nefes borusunun kalan sağlıklı uçları bir yere getirildi. Genç adam aylar sonra boğazındaki delik ve trakeostomi ile kurtuldu ve tekrar sesini duymaya ve özgürce konuşmaya başladı.

“SESİN GERÇEKLEŞECEĞİNİ BİLİYORLAR”

Yusuf Kartal, konuşmada yaşadığı güçlüğün ve sesini yapamamanın kendisini psikolojik olarak derinden etkilediğini ifade ederek, zorlu süreci şu sözlerle anlattı:

“23 yaşındayım ve hayatımın birdenbire alt üst olduğunu düşündüm. Ben çok sosyal biriydim. Arkadaşlarımla vakit geçirmeyi çok severdim. Ama konuşamadım. Arkadaşlarımla konuşamadım. Evde ailemle sohbet edemedim. İhtiyacım olunca evde birini bile arayamadım. Konuşamamak bana çok zor bir dönem verdi. Bu durum beni psikolojik olarak yıprattı. Ankara’da tedavi için başvurduğumuz doktorların çoğu bundan böyle sesim olmadan yaşayacağımı söyledi. Uygulanan tedavilerin hiçbiri çare değildi. Araştırmamız sonucunda Prof. Dr. Sina Ercan’a ulaştık. Ameliyattan sonra sesim çok tuhaf geldi, sesimi unuttum. Şu anda çok iyi hissediyorum. Arkadaşlarımla eskisi kadar kolay konuşabiliyorum. “

“SES KABLOSU FONKSİYONLARINDA HİÇBİR KOMPLİKASYON OLUŞMAMIŞ”

Yusuf’u tekrar eski sesine kavuşturan Göğüs Cerrahisi Profesörü. Operasyonla ilgili olarak Sina Ercan, “Yusuf’la görüştüğümüzde soluk borusunun üst kısmı neredeyse tamamen tıkanmıştı. Ayrıca bir trakeostomi kanülü ve bunun neden olduğu hasarlı alan tıkalı bölgenin altındaki sağlam trakeada vardı. Yusuf konuşamıyordu ve trakeostomiden nefes alıyordu. Bu durumda yaşam kalitesi olumsuz etkilendi. Onu bu durumdan kurtarmak için detaylı incelemelerimizi yaptık. Yusuf’un genel durumu ve boyu göz önünde bulundurularak nefes borusunun yerini detaylı bir şekilde değerlendirdik. Operasyonu çok özel ileri tekniklerle gerçekleştirdik. Başarılı bir operasyonun ardından 6 santimetre uzunluğundaki tamamen tıkalı ve hasarlı kısmı çıkarıp normal trakeayı sona erdirerek operasyonu tamamladık. Riskli ses tellerinin tedavisini fonksiyonlarında herhangi bir komplikasyon olmadan sonuçlandırdık ”dedi.

NEYE İHTİYACI VAR?

Bu durumdaki hastaların bir kısmının maalesef eski günlerine geri dönemediklerini belirten Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı. Dr. Sina Ercan, “Bazen hastalar hiçbir sebep olmaksızın gerekli tedaviyi sağlayamadıkları için trakeostomi ile hayatlarına devam etmek zorunda kalabilirler. Bu durum ciddi bir yaşam kalitesi ve iletişim sorunu yaratmaktadır. Hastaları psikolojik olarak etkileyebilir. Yıllar geçtikçe, trakeostomiye bağlı komplikasyonlar da ortaya çıkabilir ve bunlardan bazıları yaşamı tehdit edebilir. Solunum aparatı 10-15 günü geçen bir hastada hala solunum desteğine ihtiyaç duyuluyorsa o hastaya trakeostomi açmak doğru ve standart bir yaklaşımdır. Ne yazık ki bazı hastalarda komplikasyonlar gelişebilir. Trakeostomi daralabilir ve hasar görebilir, böylece trakeostominin çıkarılmasına izin vermez. Bunlara dikkat etmek ve akılda tutmak gerekir ki, hastanın bu sorunlarının tedavisi için en iyi şans, zamanında ve doğru bir şekilde ilk yapılacak girişimdir ”

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu