Güncel Haberler

Salihli’den Silikon Vadisi’ne uzanan bir başarı hikâyesi… Melisa’nın zaferi

Silikon Vadisi’nin son dönem popüler şirketlerinden biri olan Scale, yaklaşık 4 milyar dolara ulaşan değeriyle göz kamaştırıyor. Ve bu şirketin hızlı yükselişinin sebeplerinden biri de yönetim kadrosundaki bir Türk. Henüz 26 yaşında genç ve başarılı bir bilgisayar mühendisi olan Melisa Tokmak, hikayesini sosyal medyada paylaştı. Binlerce beğeni alan bu başarı hikayesi Salihli’de yazılmaya başlandı. Melisa, Ağustos 1994’te Sedat ve Ayşegül’ün tek çocuğu olarak dünyaya geldi. Oğullarını kucakladıklarında, onun potansiyelini de bilmiyordu. ‘Ben dahi değilim, çalışkanım’ dese de genç yaşına rağmen yaptığı şeyler göz kamaştırıyor. “Eğitim hayatıma büyük fırsatların olmadığı küçük bir yerde başladım. Tüm Türk gençlerinin kendine güvenmesini istiyorum ”diyor Melisa:

‘DAHA İYİ UYKUYORUM’

“Derslerim her zaman çok iyiydi. İyileşene kadar çalışacak, uyumayacaktım. Ama diğer faaliyetlerden geri kalmadım. Tiyatro, dans, spor gibi pek çok sosyal aktivitede yer aldım. Altınordu İlköğretimde okuyordum. O zaman bu şans, BİLSEM Salihli’de açıldı. Oraya gittiğimde projeler yapmaya başladım. Türkiye TÜBİTAK projesi ile ilk üzüm kurutma işlemini yaptım. Gebze’deki potansiyeli yüksek çocuklara özel eğitim veren Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi’nin (TEVİTÖL) sınavlarına girdim ve tam burslu oldum. Lisede fizikte TÜBİTAK projesiyle Türkiye’de bir ilk oldum. Sonra beni yarışmaya Helsinki’ye gönderdiler ve orada da bir ödül aldım. İngilizce ve Fransızca öğrendim ama bu bana yetmedi. Hep daha fazlasını istedim.

salihli'den silikon vadisi'ne uzanan bir başarı hikayesi ... melisa'nın zaferi

‘KORİDORDA STANFORD’u DUYDUM’

Bir gün lisede koridorda yürürken, kıdemli bir çocuğun Stanford dediğini duydum. Sadece isim dikkatimi çekti. O anda karar verdim, araştırmaya başladım ve burada okuyacağımı söyledim. Önce yaz kampına gitmek için başvurdum. Stanford yaz okulu beni burslu olarak kabul etti, ancak uçak biletleri çok pahalıydı. Bu yüzden alamadık ve çok üzüldüm. Ama korkmadım. Bir akşam bilgisayarın başına oturdum ve aklıma gelen tüm iş adamlarına e-posta göndermeye başladım.

POSTA HAYATINI DEĞİŞTİRDİ

Kendim hakkında bir giriş e-postası yazdım ve nerede okuduğumu ve ne yaptığımı söyledim. Hatta sana staj yapmam gerektiğini bile söyledim. Bu yüzden bedavaya istemedim. Ancak kimsenin e-posta adresini bilmiyordum. Aklıma gelen her kombinasyonu denedim. O gece yüzlerce e-posta gönderdim. Ancak rastgele girdiğim e-posta adreslerinin yüzde 99’u yanlış çıktı. Yazdıklarımın neredeyse hiçbiri gitmedi. Muhtemelen olmayacağını söyledim. Ama ertesi gün Türkiye’nin önde gelen iş adamlarından birine baktım, bana bir dönüş yaptı. İnanamadım ve aşırı heyecanlandım. Onunla telefonda konuştuk ve o yaz beni Stanford’a yolladı. Bu hayatımı değiştiren aşamaydı, bu yüzden hedefe bir resim koymamı sağladı.

HİNDİSTAN’DA DİL ÖĞRENİN

Stanford’a gitmek için çok iyi İngilizce konuşmam gerekiyordu. Bu yüzden yurtdışında okumak istedim. Amerika Birleşik Devletleri’nde üniversiteye gideceğim için lisenin son iki yılını okumak için United World College’a başvurdum. Yaklaşık 20 tane böyle okul var. Hindistan’ı ilk sıraya koydum. Her ülkeden 1-2 öğrenci seçilir. Ben de Hindistan’a gittim ve orada iki yıl yalnız okudum.

Okulların kabul günü geldi. Princeton, Dartmouth, Upenn’den kabuller aldım ama aklım hala Stanford’daydı. Stanford’a gittim. Bu haberi aldığım an hayatımın en güzel anıydı. Sonrasında annemin telefondaki sesini asla unutmayacağım.

FACEBOOK’TA ÇALIŞMAYA BAŞLADI

Facebook’u kurduğumda dünyanın her yerinden sadece 7 kişi benim aldığım pozisyona alındı. Ürün müdürü olarak başladım. Normalde, bu pozisyon için yıllarca tecrübe isterler. Ama üniversiteden mezun olduklarında başarılı gençleri alıyorlar. Ben de orada başladım, 2 yıl çalıştım. Ama etkimin daha büyük olacağı bir yerde olmak istedim. Bu yüzden çalıştığım firmadan teklif aldığımda kabul ettim ve bir yıldır buradayım. Geçen sene gece gündüz çalıştık. Hatta bazı günler günde 20 saatten fazla çalışıyorduk. Firmayı 1 yılda 3,5 kat büyüttük. Onu Silikon Vadisi’ndeki en önemli makine öğrenimi girişimlerinden biri yaptık. Hala buradayım ve şirketin bir kısmını yönetiyorum. Şu anki hedefim kendi şirketimi kurmak. “

‘Bilgisayarım bile yoktu’

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu