Profesörden uyarı: Ocak ayının ikinci yarısından sonra yağış var…
Prof. Dr. Çiçek yaptığı açıklamada, iklim değişikliği ile bu yıl yaşanan sıcaklığın birbirinden ayrılması gerektiğini söyledi. İklim değişikliği sorununun Türkiye’yi etkileyeceğini belirten Prof. Dr. Çiçek, “Türkiye’de bu sıcaklık artışı yağışların azalması gibi önde gelen devletlerdir. Ama kuraklık gibi bir sorunu daha da şiddetlendiriyor, yani dışarıdan yaratmıyor. Zaten Türkiye gibi bir ülkede kuraklık, Türkiye’nin bulunduğu nesilde doğal bir unsurdur. Unutmayın; Türkiye’de 2007-2008’de bir kuraklık vardı ve Kızıl Nehir’den su getiren çok büyük projeler üretiyorduk. Ankara… Türkiye’nin bulunduğu nesillerdeki kuraklığın kaderi de öyle ”dedi.
‘TÜRKİYE yaz kuraklığı kaçınılmaz’
Prof. Dr. Flowers, Türkiye’deki kuraklığın temelinde, kış kuraklığı ile birlikte meydana geldiğini belirterek, “Çünkü Türkiye zaten yaz kuraklığının iklimine adapte olmuştur. Türkiye’de yaz kuraklığı kaçınılmazdır. Türkiye’de kimse yaz yağış beklemiyor. Türkiye’de beklenen yağış, tarım, yağış, barajlar ve nehirler için gerekli olan kış yağışlarıdır.Bu yüzden mevcut sistemi engelleme sorunumuz Türkiye’ye yağmur getiriyor. Nasıl olur; Türkiye’nin güneyini güçlendiren yüksek basınç sistemi ne zaman? Balkanlar’dan bizi getiren ‘soğuk dalga’ sisteminden, onlara yağmur yağdıran diyoruz; Türkiye’ye girmelerini engelliyorlar.Ekimlerindeki bu düşüş, Kasım ayından itibaren Türkiye’ye gelmek zorunda kalmış, ancak bu nedenle gelememişlerdir. Bu yüksek basıncın yarattığı tıkanma, bu nedenle sonbaharda şiddetli bir kuraklık yaşamaya başladık ”dedi.
‘OCAK’IN İKİNCİ YARISINDAN SONRA YAĞMUR VAR’
İklim değişikliğine bağlı olarak kuraklığın ve şiddetli yağışların şiddetinin artacağını söyleyen Prof. Dr. Çiçek, şunları kaydetti:
“Böylece daha sık kuraklıklar, daha şiddetli kuraklıklar ve bunların neden olduğu bol miktarda şiddetli yağmur yaşayacağız. Dolayısıyla iklim değişikliği bizim için olmayan bir kuraklık yaratmadı. Mevcut kuraklığın şiddetini ve sıklığını artırdığını söyleyebiliriz. Şu anda bu durumu yaşıyoruz ve bu tarafa gidecek gibi görünüyor. Yani durum bunun pek de çirkin olmayacağını ve kış yağışlarının beklendiği gibi olmayacağını söylüyor. Ancak bu, “yağış olmayacak, yağış olmayacak” anlamına gelmez. Örneğin yağışlı, soğuk havanın 2. yarısından sonra Ocak ayı tahminleri Türkiye’nin yönünü etkileyecek. Ama bu bizim sorunumuza çare olacak ve barajların yüzde 20’sinin altına düşen su seviyesini artıracak düzeyde olmayacak. Bu yüzden bu yıl günümüzü bu kuraklıkla geçireceğiz. “
‘KENTLEŞME TARAFINDAN OLUŞTURULAN ISI, SICAKLIK FARKINI ARTIRIR’
Kentleşmeye bağlı olarak sıcaklıkların arttığını belirten Prof. Dr. Çiçek, “Şehirler; küresel iklim değişikliğinden daha yüksek sıcaklık artışlarına neden olur. Bu sadece sıcaklıktaki bir artış değildir; yağış koşullarını da değiştirir. Dünyanın farklı yerlerinde yağış değişiklikleri kentleşmeye bağlı olarak farklılık gösterir. Örneğin bazı bölgelerde kentleşme ile yağış değişiklikleri meydana gelir ve azalır. Kentleşmenin yarattığı ısı ve sıcaklığın artması, istikrarsızlık dediğimiz alt ve üst hava arasındaki sıcaklık farkını artırır. Bu, gök gürültülü fırtınalarda artışa neden olur. Ve artık kuraklıkla mücadele ederken şehirlerimizin de sellerle mücadele etmesine neden oluyor. Ayrıca bu da şehirlerde kar yağışının azalmasına neden oluyor ”dedi.