Güncel Haberler

Prof. Dr. Yaşar: Artık, koronavirüse bağlı inme vakalarımız var

Prof. Dr. Evren Yaşar, Türkiye’deki engellilik oranının yüzde 7-8 civarında olduğunu söyledi. Pandemi döneminde bu vatandaşların hastanelere ulaşımının ve tedavisinin çok önemli olduğuna dikkat çekiliyor. Dr. Yaşar, “Biliyorsunuz, Avrupa’nın bu konuda biraz kafası karışık. Engelli vatandaşlar için seçenekler daraltıldı. Ama tam tersine Ankara Şehir Hastanesinde engellerimizin tüm sağlık sorunlarını önemsiyoruz; Hem yataktan hem de ayaktan devam ettik. Koronavirüsün neden olduğu sakatlık olan başka bir konu daha var. Artık koronavirüs nedeniyle inme vakalarımız var. Artık sinir sistemi tutulumu nedeniyle engelimiz var. Tedavilerinde aktif rol alıyoruz. Bu şekilde yoğun bakımdan aldığımız birçok hasta var. Yani tek başına koronavirüs sinir sistemini, kalp sistemini etkileyebilen ve sakatlığa neden olabilen bir faktördür. Bununla bağlantılı olarak burada başardığımız tedavi stratejileri geliştirmemiz gerekiyor, bu yöntemleri burada aktif olarak kullanıyoruz ”dedi.

‘YAVAŞ HAREKETİN ARTIRILMASINI ÖNERİYORUZ’

Prof.Dr.Yaşar, koronavirüsün çok farklı bir hastalık olduğunu, bu hastalığa yakalananların hareketsiz kalmasının ve geri kalanının çok önemli olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Yaşar, “Fizik tedavi ve rehabilitasyon olarak desteklediğimiz konu yoğun bakım süreçlerinde hastaların kontrolüdür. Ben ‘rehabilitasyon programı’ demiyorum. Hastaların entübasyondan çıktıktan sonra kontrolünde ve günlük hayata dönmelerinde destek programı ve bu hastaların eve giderken hareketlerini tamamlamaları için bir hareket programı sağlamak. Akciğer rehabilitasyonu dediğimiz olay 6-8 hafta önce başlamıyor. Hastalığın özellikle aktif aşamasında daha önce yapacağımız her şey, aktif egzersiz uygulamaları bizi olumsuz etkileyebilir. Hastalarımıza hastaneden taburcu olduktan 2-3 hafta sonra veya Covid-19 sonrası hareketlerini kademeli olarak artırmalarını öneriyoruz. Hızlı bir şekilde normal hayatlarına dönmelerini beklemiyoruz. Böyle bir beklenti içinde kendileri olmasınlar. Bu yavaş yavaş geri gelecektir. Ayrıca düz zeminde yürümek burada çok önemli ”dedi.

‘YÜRÜME ÖNERİYORUZ’

Yaşar, koronavirüs geçiren bireylerin rehabilitasyon süreçlerine ilişkin olarak, “Hastalığı olan vatandaşlara göre hastalığı olanların yüzde kaçının rehabilitasyona ihtiyaç duyduğunun bir oranını vermek doğru değil. Ancak ağır pnömoni geçirmiş ve hastaneye kaldırılmış hastaların hayata dönmelerinde önerilerimiz kesinlikle önemlidir. Çünkü burada hem hastalığın etkisine hem de kullanılan ilaçlara bağlı birçok kas-iskelet sistemi problemi, hastalığa bağlı solunum problemleri ve etkilerinin vücutta görülmesi için bir süre gerekiyor. Bu nedenle, hastalığın aktif döneminde olabildiğince dinlenmeyi, hastalığı geçirdikten sonra performansı ve yürümeyi kademeli olarak artırmayı öneriyoruz ”dedi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu