Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan’dan ‘mutasyonlu virüs’ açıklaması! İşte daha…
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Sosyal Bilimler Kurulu Üyesi. Dr. Mustafa Necmi İlhan, İngiltere’de ortaya çıkan mutasyona uğramış koronavirüs hakkında açıklama yaptı. İngiltere’deki bilim adamlarının mutasyonla ilgili farklı açıklamalarda bulunduğunu belirten İlhan, “Yaklaşık 3 hafta önce İngiltere’de daha hızlı bulaşan bir koronavirüs türü olduğu belirtilmişti. Bu süreçte girişte sınırları hemen kapatmak bizim için çok doğru bir yaklaşım oldu. Yurt dışından gelenler için en iyi çare, PCR testi, izolasyon ve karantina koşullarını gerçekleştirmek gibi görünüyor.
“DAHA ENFEKSİYONLU, DÜŞÜK ÖLDÜRÜCÜ HIZI”
İngiltere’de ortaya çıkan mutasyona uğramış koronavirüsün bulaşıcılığının yüksek olduğunu belirten Prof. Dr. İlhan, “İngiltere’de virüsün bulaşıcılığı çok yüksek; ama ölüm oranının daha az olduğuna dair hesaplamalar var. Koronavirüs başladığında İngiltere’de koronavirüs olduğu ortaya çıkan kişilerde ölüm ortalama yüzde 2,3 civarında iken salgının çok yoğun olduğu zamanlarda yüzde 3’e yükseldi; ama şimdi 1.3 civarında. Bu bize gösteriyor ki; Önceki koronavirüs türlerinde olduğu gibi mutasyonla yok olma eğilimi sağlayacak mı, bunu dürüstçe düşündürüyor. Ancak şu anda bunun için bir kanıt yok. Ancak rakamlar, yeni virüsün bulaştığı kişilerin İngiltere’de daha az ölümcül olduğunu gösteriyor ”dedi.
“DAHA ÖKSÜRÜK VE SOLUNUM YOLUYLA İLGİLİ BELİRTİLER”
Prof.Dr.İlhan, mutasyona uğramış virüsün düşük ölümcüllüğünün iki nedeni olabileceğini vurgulayarak, “Virüsün bulaştığı kişi sayısı daha fazla, daha hafif olabilir ya da bir kısmının hastalığa yakalandığında hastalığı olabilir. enfekte ve bazılarının daha hafif bir hastalığı olabilir, bu nedenle ölüm oranı azalmış olabilir. Onu takip etmeli ve görmelisiniz. Kısıtlamalara uyulmalı, vatandaşlarımız bunu düşünmeli; Yüzde 70 bulaşıcılık çok fazlaysa, en az iki kat önlem almam gerekiyor. İngiltere’den 15 hastanın tedavisinin devam ettiğini ve yakınlarının karantina altında olduğunu biliyoruz. İngiltere’deki meslektaşlarımız daha fazla öksürük ve solunum semptomları olduğunu söylüyor. İşte muhtemelen öyle ”.
“İŞLER 15 OCAK ÖNCE TAMAMLANABİLİR”
Çin’den getirilen aşıların analizlerinin devam ettiğini kaydeden Prof. Dr. İlhan, “Aşılar denetleniyor. Aşının saklama koşulları, güvenliği ve etkinliği hakkında bir değerlendirme yapılır. Sağlık Bakanlığı laboratuvardan görüntüleri paylaştı. Burada değerlendirme yapılır, aşının raf ömrü yeterliliğinin değerlendirilmesinin sonuçları, sağlandığı takdirde güvenilirlik aşısı Türkiye’de uygulanacaktır. Bu, tüm aşılar için geçerlidir. Aşılama, önce sağlık uzmanları ile başlayacaktır. Laboratuvardaki çalışmaların 15 Ocak’tan önce tamamlanacağına inanıyorum ”dedi.
“AYNI AŞILARDAN İKİ DOZ”
Vatandaşlardan aşı ile ilgili ilginç soruların olduğunu belirten İlhan, “Bazen hocama bir aşı yeterli mi, ‘iki aşıdan iki doz var mı’ veya ‘İki doz almalı mıyım diye soruluyor. farklı aşıların ‘. Vatandaşların Türkiye’de aynı aşının iki dozunu yaptırma planları var. Onlara gelince, aşıya sahip olmaları, hatta o aşının ikinci dozunu, bulundukları yerde hazır bulundurmaları daha kolay olacaktır. Aşılar için bir barkodlama sistemi de bulunmaktadır. “Kimin hangi aşıya sahip olduğu takip edilecek ve herhangi bir olumsuzluk olursa aşının hangi paketten geldiği belirlenecek.”