Prof. Dr. Kantarcı’dan kritik İzmir uyarısı: ‘Yerleşime açmayın’ dedi ve tek tek…
Toprak bilimci ve orman mühendisi Prof.Dr.Doğan Kantarcı, ‘Bornova Ağaçlandırması ve İzmir Çevresindeki Yeşil Kuşak’ın Önemi’ başlıklı ekolojik değerlendirmesinde, Aralık ayında Urla, Çeşme ve Karaburun üçgeninde meydana gelen yüksek yağışa dikkat çekti. İleride Yamanlar Dağı, Laka Deresi ve Bornova’da görülebilecek İzmir’de 12, 13 ve 14. . 1995 yılında Yamanlar selinden sonra Laka Çayı havzasının yeşil kuşak kapsamına alındığını ve erozyon kontrolü, taşkın önleme ve ağaçlandırma faaliyetlerinin yürütüldüğünü belirten Kantarcı, Laka Çayı havzasında 450 hektar alanın yapılaşmaya açılması halinde, beton, yüksek yağışlardan sonra olası bir sel felaketi meydana gelebilir.
‘ÇAMUR TAŞMASI GELİYOR’
Kantarcı, iki olasılığı şu şekilde özetledi: “Bu yüksek miktardaki su, beton ve asfalt kaplama ile çatı alanına düşecek ve akışa akacaktır. Burada iki olasılık var. İlk olarak 450 hektar beton betondan gelen su kütlesi, sel ve hasar durumunda Bornova yerleşiminde aşağıdaki caddeleri kaplayacak.
İkinci olarak betonlu alana düşecek olan yağış suyu dereye veya Bornova kanalizasyon sistemine deşarj edilirse taşma olacak, dolayısıyla ilk 1 kilometrekarelik yerleşim alanında su baskını ve su baskını meydana gelecektir.
Laka Köyü çevresini yerleşime açma ve oraya bir şehir hastanesi yapma girişimi, yüksek yağış, su hacmi, arazi yapısı ve Bornova yerleşim ilişkileri açısından uygun görünmemektedir.
Laka Köyü yakınlarındaki araziye yığılmış kazı malzemeleri, Eğridere yolunu yüksek yağışlarla kapatacak, dereyi dolduracak ve Bornova yerleşim alanını çamur seli olarak tahrip edecek konumda ve durumda görünmektedir. “
BURADA KONUT YOK
Kantarcı çalışmasında şu noktalara dikkat çekti: “İzmir Körfezi ve çevresindeki dağlık arazinin konumu ve yapısı, bu jeomorfolojik yapı üzerinde Ege Denizi ve Anadolu topraklarından gelen hava kütlelerinin karşılaşması yüksek yağışlara neden oluyor. Yerleşim yerlerine baskın düzenleyen seller çok zarar görmüş ve can kayıpları olmuştur. Yeşil Kuşak Bornova’da taşkınları önlemek için başlatılan ağaçlandırma, 241 hektarlık alanda sel önleme, ağaçlandırma ve mera ıslah çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Laka Çayı, Baltalı Dere ve Eğri Dere havzalarında yeniden yetişen ormanlarla inşa edilen tesisler, yüksek yağışları toprağa çekerek taşkın oluşumunu engelledi. Ormanlık Laka Çayı’nın havzaları ve diğer akarsular, mesken rezerv alanı değildir. Bu ormanlık alan, burada yaşayanların sigortasıdır. “