Pfizer-BioNTech’in geliştirdiği Covid-19 aşısını olan Türk doktordan yan etki açıklaması
3 gün önce İngiltere’de Pfizer-BioNTech tarafından geliştirilen koronavirüs (Covid-19) aşısına sahip olan İngiliz Ulusal Sağlık Sistemi (NHS), North Staffordshire Üniversitesi’nde çalışan bir Plastik Cerrahi Uzmanıdır. Ertan Erel, aşının etkilerini anlattı.
“Aşının insan vücudu üzerinde herhangi bir yan etkisi var mı?” Soruyu yanıtlayan Dr. Ertan Erel, “Aşıların kısa bir süre için çok hafif viral enfeksiyon belirtileri üretmesini bekliyoruz. Toplumdaki bazı insanlar aşıların yan etkileri olabileceği için aşı olmak istemiyorlar. Aşılar normalde uzun yıllardır üretildiği için hangi yan etkilerinin olabileceği daha detaylı olarak bilinmektedir. Covid-19 aşıları hızlı üretildiği için yan etkileri tam olarak hesaplanmamıştır. Ciddi yan etkiler nadirdir, böyle bir etki bin veya milyonda bir bile olsa aşının koruması en az yüzde 20’nin üzerindedir ve her açıdan daha avantajlıdır. “Biontech aşısını 3 gün önce aldım ve çok hafif baş ağrısı, enjeksiyon bölgesinde 2 gün süren ağrı ve hafif burun tıkanıklığı gibi yan etkiler gördüm.”
OXFORD-ASTRAZENECA AŞISI HER HAFTA 2 MİLYON DOZDA ÜRETİLECEK
İngiltere’de aşı planlaması ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Dr. Ertan Erel, Biontech / Pfizer aşısının İngiltere’de 1 milyon kişiye uygulandığını duyurdu. Bu hafta uygulanmaya başlanan Oxford-AstraZeneca aşısının 530 bin adet ilk etapta dağıtıldığını belirten Erel, “Ocak ayının ikinci haftasından sonra 2 milyon doz Oxford-AstraZeneca aşısı üretilecek. her hafta. “Aşıların daha yaygın olması için 700 merkezde ve ek hastanelerde aşı yaptıracak yeterli sağlık personeli var.”
ENFEKSİYON HAZİRAN’DA BİTİR
Aşının koruma süresi net olmasa da 6 ay olması bekleniyor. Bu virüsün mutasyon oranına bağlı olarak kısalabileceğini belirten Erel, Covid-19 virüsünün bitiş tarihine de dikkat çekti. Dr. Erel açıklamasına şu sözlerle devam etti: “Sürü bağışıklığı mantığıyla toplumun en az yüzde 60’ının enfekte veya aşılanmış olması gerekiyordu. O sırada kontaminasyon çok azdır ve kısa sürede biter. Şu anda yüzde 15-20 virüs bulaşması gerçekleşti. Bu, asemptomatik vakaları içerir. Bu mutasyon ve yayılma oranına ve aynı ailenin geçmişteki salgınlarına (SARS 2002, MERS 2012) bakıldığında bu enfeksiyonun Haziran-Eylül 2021’de sona ereceği söylenebilir ”.