Güncel Haberler

Pandemide 160’tan fazla kurye hayatını kaybetti

Koronavirüs salgınının dünya çapında artmasının ardından birçok kişi evlerinden çalışmaya başlarken, restoranlar ve kafeler tedbirler kapsamında paket siparişlerle çalışmaya devam etti. Yiyecek ve içecek sektöründe, giyim ve teknoloji gibi sektörlerde alışverişin büyük çoğunluğu internet üzerinden yapılmaya başlandı. Salgın koşullar birçok mesleğin yavaşlamasına veya durmasına neden olurken, internet ve telefon üzerinden sipariş vererek bu alışveriş yoğunluğu motosikletli kuryelerin işini 14 saate kadar çıkardı. Sokağa çıkma yasağı günleri de dahil olmak üzere tüm sektörlerden yoğun çalışan motosikletli kuryeler, özellikle kışın yağışlı ve soğuk havalarda zor şartlara rağmen işlerini yapmaya çalışıyor. İş yükünün arttığı kuryelerin en büyük şikayeti müşterilerden 5-10 dakika boyunca aldıkları tepkiler oldu. Pandemi sürecinde saatlerce çalıştıklarını ve sosyal hayatlarının olmadığını belirten Adana Motosiklet Kuryesi Derneği Başkanı Yalçın Finger, koronavirüs salgını başladığından bu yana 160’tan fazla motosikletli kuryenin yoğunluk ve yorgunluk nedeniyle çalışırken kaza sonucu hayatını kaybettiğini söyledi. .

Salgında 160'tan fazla kurye hayatını kaybetti

‘GEÇ SENİN BİZİM GİBİ TEPKİLERİ İPTAL EDİYORUM’

12 yıldır motosikletli kurye olarak çalıştığını ve bir süre sonra arkadaşlarıyla dernek kurduklarını belirten Yalçınparmak, çalışma koşullarının iyileştirilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Koronavirüs salgını sonrasında iş yoğunluğunun iki katına çıktığını kaydeden Finger, yorgunluk ve hızlı çalışma nedeniyle kazaların da arttığını vurguladı. Bunun en büyük sebebinin içgörülü müşteriler olduğunu söyleyen Bay Finger, “Online alışveriş ivme kazanınca tamamen dahil olduk. İşyerimde toplam 5 motosiklet kurye hizmeti bulunmaktadır. Bugün her birimiz 40’ın üzerinde pakete ulaştık. Hala devam ediyor. Bu süreçte, bazıları değerimizi anlasa da, bazı müşteriler hala anlayışsız davranıyor. Yağmur veya çamur demeden aldığımız bir emre cevaben ‘Neden geç kaldın, iptal ediyorum’ gibi cevaplar almak bizi çok üzüyor. Günlük 150 TL’ye mesai yapan insanlarız. Bazı müşteriler siparişlerinin kapanır kapanmaz elinize geçmesini istiyor. “Sektörümüzde anlayış diye bir şey yok.”

‘5-10 DAKİKA LAFİ DEĞİL’

Yalçın Parmak’ın çalıştığı restorandan yemek siparişi veren ve teslim alan Özge Yıldız, siparişinin gecikmeli geldiğini ancak bu süreçte sorun çıkarmanın anlamsız olduğunu söyledi. Kuryelerin ellerinden geleni yaptığını ifade eden Yıldız, “Gelen arkadaşın başı ıslak, mahvoldu. Böyle bir durumda 5-10 dakikadan söz bile edilmez. Her şey için teşekkür etmek gerekiyor. Anlamayan birçok insan var. Unutulmamalıdır ki bu insanlar biz evde otururken zor şartlarda hizmetlerine devam ediyor ”dedi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

[wptelegram-join-channel link="https://t.me/WPTelegram" text="Join us on Telegram"]
Başa dön tuşu