Magazin

Pandemi döneminin yeni kabusu ‘hemoroidal hastalık’

Pandemi döneminde uzun süre hareketsiz kalma ve düzensiz beslenme gibi nedenlerle anal bölge hastalıklarına her zamankinden daha fazla rastlandığını ifade etti. Dr. İlker Sücüllü, “Hemoroid hastalığının en sık nedenleri arasında kronik kabızlık, ishal, tuvalette uzun süre kalma ve ağır sporlar yer alıyor.”
Pandemik çağın yeni kabusu 'hemoroidal hastalık'

Pendik Medipol Üniversite Hastanesi Cerrahi Onkoloji Anabilim Dalı Profesörü. Dr. İlker Sücüllü, “Anüste kanama ve şişlik şikayeti ile başvuran hastaların çoğunda hemoroid tespit edildi. Özellikle dışkılamadan sonra ağrı genellikle ön plandadır ve diğer bir yaygın hastalık anal fissürdür (makat çatlağı). Bunların dışında anüs bölgesindeki diğer yaygın hastalıklar anal apse ve uzun süreli sekelli fistüllerdir. Hemoroid hastalığı erkeklerde kadınlara göre yaklaşık 1,5 kat daha sık görülürken, anal fissür kadın ve erkekde eşit oranda görülmektedir. Anal fistül hastalığı erkeklerde kadınlara göre 2-7 kat, anal apseler erkeklerde kadınlara göre 2-5 kat daha yaygındır. Anal bölgesi olan hastalar genellikle utanç veya ihmal nedeniyle hastalıklarının çok geç bir aşamasında doktora başvururlar. Bu nedenle şikayetler başladığında bir genel cerrahi uzmanına başvurulmalıdır ”dedi.

“AĞIR SPORLAR HEMOROIDE NEDEN OLABİLİR”

Altta yatan nedenlerin anal bölgedeki hastalığın türüne göre değiştiğini belirten Prof. Dr. Sücüllü, “Hemoroidin en sık nedeni kronik kabızlık, ishal, dışkılama sırasında aşırı ıkınma ve tuvalette uzun süre geçirme. Aynı zamanda ağır sporlar (vücut geliştirme, halter, bisiklete binme), uzun süreli oturma meslekleri, hamilelik ve diyette düşük lif oranı hemoroid nedenleri arasındadır. Diğer bir yaygın anal bölge hastalığı olan anal fissürün en yaygın nedenleri kronik kabızlık veya ishal, uzun süreli dışkı yumuşatıcı kullanımı, diyette düşük lif oranı ve gebeliktir. Anal fissür hastalığında en sık görülen semptomlar dışkılama sırasında yanma ve yırtılma olarak tanımlanan şiddetli ağrıdır ve bu ağrı dakikalar hatta saatler sürebilir. Hastaların yaklaşık yüzde 70’inde eşlik eden kanama vardır. Anüste şişlik görülebilir. Bunların genellikle hasta tarafında hemoroid olduğu düşünülür, ancak bunlar anal fissürün kenarındaki deri kıvrımlarıdır. Anal kaşıntı başka bir yaygın şikayettir. Anal bölgedeki diğer bir yaygın hastalık anal apselerdir. Hastalar anal ağrı, şişlik, iltihaplanma, kötü kokulu akıntı ve ateş ile başvurur. En yaygın nedenler anal bölgedeki bezlerin tıkanması, diyabet, anal fissür enfeksiyonu, iltihaplı bağırsak hastalıkları ve immün yetmezlik durumlarıdır. “Anal apseler sıklıkla anal fistüle dönüşür” dedi.

“ÖZELLİKLE MASADAKİ ELYAF GIDALAR EKSİKSİZ OLMAYIN”

Anal bölge hastalıklarında beslenmenin büyük rol oynadığına değinen Prof.Dr.Sücüllü sözlerine şöyle devam etti:

“Tüm anal bölge hastalıklarını önlemek için günde bir kez sadece sabah veya akşam olabilen yumuşak kıvamda düzenli bir dışkılama alışkanlığı benimsemek çok önemli. Bunu sağlamadaki en önemli faktörlerden biri beslenmedir. Günde yaklaşık 2 litre su tüketmek ve bol lifli doğal bir diyet tercih edilmelidir. 20-50 yaş grubundaki kişilerin diyetlerindeki günlük lif miktarı erkeklerde ortalama 35 gram, kadınlarda 25 gram olmalıdır. Dengeli tahıl, bakliyat, soya fasulyesi, arpa, pirinç ve buğday, vitamin, sebze ve meyve alımı bağırsak hareketlerini arttırır ve kabızlık ile mücadelede çok faydalıdır. “

“A, B, C VE E VİTAMİNLERİ AÇISINDAN ZENGİN GIDALAR YE”

Prof.Dr.Sücüllü anal hastalıklara karşı tüketilebilecek faydalı yiyecekleri şöyle sıraladı:

“A, B, C ve E vitaminleri açısından zengin tahıllarla tüketilmelidir. Örneğin; Bunlar arasında kabuklu elma, kayısı, muz, yaban mersini sayılabilir. Ayrıca havuç, ıspanak, balkabağı, yumurta, mercimek, fasulye, patates, pekmez, hindi eti ve balık tüketilmelidir. Tüm bu besinleri tüketirken yeterli su alımına (günde en az 2 litre) azami dikkat etmek gerekir. Özellikle sabah aç karnına oda sıcaklığında 1 bardak ılık su son derece faydalıdır. “

“AŞIRI ÇAY, KAHVE VE SÜT KAÇININ”

C vitamini içeren turunçgillerin özenle tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Sücüllü, “Kırmızı biber, karabiber, acı biber, izot gibi baharatlar özenle kullanılmalı. Limon, mandalina, portakal, greyfurt hem lif hem de C vitamini içerir ancak rektal yanma sorunu olan hastaların şikayetlerini artırabilirler. Aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçınılmalıdır. Kebap, lahmacun, çiğ köfte, pizza, hamburger, sosis, turşu ve benzeri yiyeceklerde fazla gitmeyin. Peynir, bir bardak süt, bir bardak ayran ve bir kase yoğurt günde tüketilebilir ancak çok tüketildiğinde makatta kaşıntıya neden olurlar. Öte yandan ketçap, çikolata, enerji içecekleri, asitli içecekler, alkol, hamur işleri, beyaz pirinç, konserve yiyecekler, tuzlu ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Ağrı kesici ilaçlar dikkatli kullanılmalı ”dedi.

“BOTOKS, LAZER VEYA CERRAHİ İLE ÇÖZÜM MÜMKÜN”

Prof. Dr. İlker Sücüllü, “Hemoroid hastalığının evresine göre tedavi değişiyor. Evre 1 ve 2’de yani yeni başlayan hastalıkta medikal tedavi uygulanırken, evre 3 ve 4 gibi ilerlemiş hastalık durumlarında cerrahi tedavi önerilebilir. Gaz ve dışkı tutmada zorluk yaşanmaz, hastalığın evresi buna uygun ise günümüzde lazerle hemoroid tedavisi tercih edilmektedir. Anal fissür hastalığının tedavisinde ilk dönemde dışkı yumuşatıcılar, ılık su uygulamaları ve kalsiyum kanal bloke edici kremler hastalar için uygun olabilir. Ancak bu tedavilerden fayda görmeyen hastalara anal botoks tedavisi veya cerrahi tedaviler önerilebilir. Anal apse ve fistül hastalıklarının tedavisi cerrahidir. Apse en etkili şekilde boşaltılmalıdır. Anal fistüllerin tedavisi fistül tipine göre (anal kaslarla ilişki) yapılır. Bu konuda çok sayıda cerrahi teknik tarif edilmiştir ve tüm dikkat, hastalık etkin bir şekilde tedavi edilirken dışkıya izin veren anal kasların zarar görmemesini sağlamaktır. Hastalık bu tedaviye uygunsa burada da lazer tedavisi uygulanabilir ”dedi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

[wptelegram-join-channel link="https://t.me/WPTelegram" text="Join us on Telegram"]
Başa dön tuşu