Güncel Haberler

NASA geçen yıl bir günde 27 maymunu öldürmüş

The Guardian’da yer alan habere göre 2 Şubat 2019’da NASA’nın Ames Araştırma Merkezi’nde hayvan hakları aktivistlerinin tepkisini çeken bir olay yaşandı.

NASA’nın bir günde yaşlılar da dahil olmak üzere 27, Parkinson hastalığı olan 21 maymunu öldürdüğü ortaya çıktı. NASA, yaşlı ve hasta maymunları sığınağa götürmek yerine ötenazi yapan tepki gösterdi.

Öldürülen maymunların herhangi bir uzay görevi veya araştırma için kullanılmadığı, ancak maymunların NASA ve LifeSource BioMedical adlı bir şirket ile ortaklaşa Ames Araştırma Merkezi’nde tutulduğu bildirildi. LifeSource BioMedical’in CEO’su Stephanie Solis, maymunların yıllar önce laboratuvara verildiğini, yaşlı ve hasta oldukları için kendilerine uygun barınak bulunamadığını söyledi. Maymunları barınak olarak alıp her koşulda onlarla ilgilenmeyi kabul ettik. Ancak yaşları ve kötü yaşam koşulları nedeniyle ötenazi yaptık ”dedi.

New Mexico Üniversitesi’nde hayvan etiği uzmanı olan John Gluck şunları söyledi: “Primatlar etolojik yoksunluktan ve laboratuar yaşamı sorunlarından muzdaripti. Belli ki onları barınakta bir hayata göndermeyi seçmediler. Denemediler bile. “Sorumlulardan utanıyorum” dedi.

ABD Temsilciler Meclisi’nden Demokrat Kathleen Rice, NASA yöneticisi Jim Bridenstine’den ölümler hakkında bir açıklama yapmasını istedi. Rice, “hayvan emekliliği politikaları” konusunda adımlar atmak için uzun süredir çalıştığını söyledi.

Konuyla ilgili olarak NASA tarafından yapılan açıklamada, “NASA veya bağlı kuruluşunda insan dışı primat bulunmadığı” belirtildi.

1961’de uzaya gönderilen ilk maymun olan şempanze Ham’a düzenli eğitim verildi. Maymunun uzaya gönderildiği araba okyanusa düştü.

Ulusal Sağlık Enstitüsü, 2015 yılında, biyomedikal çalışmalarda kullanılan tüm şempanzeleri “emekliye ayırma” kararı aldı. Öte yandan, diğer laboratuvarlar araştırmalarda maymunları kullanmaya devam ediyor. 2017’de yapılan bir araştırma, 74.000 maymunun denek olarak kullanıldığını ortaya çıkardı.

Kaynak: Haber Global

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

[wptelegram-join-channel link="https://t.me/WPTelegram" text="Join us on Telegram"]
Başa dön tuşu