Magazin

Modern zamanın yeni trendi: Beslenme terapisi

Günümüzde çoğumuz sağlığımıza eskisinden daha fazla önem verdik. Bağışıklığımızı güçlendirmek ve daha sağlıklı olmak için çeşitli yollar kullanıyoruz. Bu konuda bize rehberlik eden beslenme terapistleri olduğunu biliyor muydunuz?

Bunlardan biri Aslı Tür. Koç Üniversitesi sosyoloji mezunu Tür, 15 yıl önce yakaladığı bir hastalık sonucu beslenme konusunu araştırmaya başladı. Doğru beslenmenin ve sağlıklı bir vücudun yaşam kalitesine olan etkilerini görünce bu konuda profesyonel eğitim almaya karar verdi. ABD’deki Nutritional Therapy Association’da anatomi, temel vücut fonksiyonları, mikrobesin-toksin ilişkisi, uyku, hareket, epigenetik süreçler ve kişisel otonomi yaklaşımı gibi birçok alanı içeren ‘beslenme terapisi’ konusunda eğitim aldı.

modern zamanların yeni trendi: beslenme terapisi

Bu konuya bütüncül yaklaşmamız gerektiğini belirten Aslı Tür, “Sadece yediğimiz değil, o yiyeceğin sindirimi sırasında sinir sistemimizin durumu, soframızdaki insanlara karşı hissettiğimiz hisler, hepsi o gıdalardan alacağımız bütünsel etkiyi belirler.

Bir beslenme terapisti ne demektir?

Beslenme terapistleri, dengesiz olan temel vücut sistemlerini düzenlemek amacıyla kişinin vücutta sağlıklı ve uyum içinde olmasına rehberlik eden rehberler olarak çalışırlar. Bu temel vücut sistemleri öncelikle sindirim, kan şekeri düzenleme, hidrasyon ve yağ asidi dengesidir. Kişi bu çalışma ile yediklerini fark etmeye ve bunların vücudundaki etkilerini dinlemeye başlar.

Mahrum hissetmemeli

Seansları nasıl yönetiyorsunuz?

Her şeyden önce, insanların dengesiz olan sistemlerini semptomlarına ve sıkıntılarına göre tanımlıyoruz. Seanslar temelde besleyicidir, ancak uykudan harekete, kullanılan şampuandan zorlu ilişkilere kadar her şeyin elekten geçip kişinin mahremiyetine uyum sağladığı bir süreci içerir. En çok ilgilendiğim şey, yiyecek yoksunluğu hissetmeden kendi hızıyla ilerleme yeteneği. Terapi süreci ortalama üç ay sürer. Önce 300 soruluk bir anket doldurursunuz. Bu, rahatsızlıklarınızı ve şikayetlerinizi ölçen ve bana verileri analiz etme şansı veren bir hazırlıktır. İlk toplantıya gelmeden önce analizleri yaptım ve olası sorunlu noktaları belirledim. Bir araya geldiğimizde, hikayenin tamamını anlamak, analizle birleştirmek ve mantıklı kılmak için ilk 90 dakikalık röportajımızı yapıyoruz.

Sonra?

Önümüzdeki hafta veri toplama bir süre devam ediyor. Bir yiyecek / içecek / ruh hali günlüğü tutmanızı istiyorum. Bu bana belirli yiyecek gruplarının yaratabileceği potansiyel sıkıntıları gösterirken, aynı zamanda sizin için güzel bir farkındalık egzersizi. Bundan sonra haftalık uyumlamalar ve destek görüşmeleri şeklinde devam eder. Kişiselleştirilmiş adım adım bir terapi planı hazırlıyorum ama diyet listeleri ile çalışmıyorum.

Şikayetlerle nasıl iletişime geçersiniz?

Genelde sindirim sorunları, otoimmün hastalıklar, kalitesiz uyku, şeker, kronik yorgunluk ve hormonal sorunlar… Vücutlar modern zamanların etkisiyle kronik iltihap ve toksin yükünden nasibini almışlardır. Yaptığımız çalışmalar ile kişinin temel vücut sistemlerini dengelemeyi ve farkındalıkla yemeklerini seçmeyi hedefliyoruz.

Pandemi sürecinde ilgi arttı mı?

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu