Mali’de 100 sivilin öldüğü belirtilen hava saldırısında gözler Fransa’ya çevrildi
Mali yayıncısı Studio Tamani’ye konuşan yerel yetkili Adama Griaba, Bounti köyündeki hava saldırısının bir düğün sırasında yapıldığını ve ölü sayısının 100 ila 150 arasında olabileceğini söyleyerek Barkhane Operasyonu’na bağlı güçlerin öldürmüş olabileceği şüphesini artırdı. siviller.
Pazartesi gecesi medyayla paylaşılan saldırıyla ilgili olarak, Pazar günü olmasına rağmen yerel halk, ölenlerin hepsinin sivil olduğunu söylüyor. Bazı kaynaklara göre ölü sayısı 100 iken bazı kaynaklarda en az 20-30 kişinin öldüğü belirtiliyor.
Yerel basına konuşan görgü tanıkları, teröristlerin köyde düğüne bastığını ve erkeklere kadınlardan ayrı durmalarını söylediğini ve saldırının o sırada gerçekleştiğini belirtti.
Şimdiye kadar hükümet kanadı veya Mali Silahlı Kuvvetleri tarafından saldırıya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.
FRANSA SADECE TERÖRİSTLERİ HEDEFLEDİĞİNİ DİYOR
Fransız tarafı, Pazar günü bölgeye hava saldırısı düzenlediklerini ancak yalnızca teröristleri hedef aldıklarını belirtti.
AP’ye konuşan Genelkurmay Sözcüsü Albay Frederic Barbry, sivilleri bombaladıkları iddialarını yalanladı ve tespit edilen teröristlerin “şüpheli bir şekilde toplandığı” bölgeye hava saldırısı yapıldığını söyledi.
Fransa’daki Barkhane Operasyonu’nda son 10 günde 5 askerin kaybedilmesi, iç kamuoyunda çeşitli tartışmaları beraberinde getirdi.
Barkhane’nin bölgedeki terör sorununu çözemediği eleştirilirken, ya operasyonun sona erdirilmesi ya da asker sayısının azaltılması yönünde çeşitli yorumlar yapılıyor.
Fransa’nın Şubat ayında Çad’ın başkenti Encemine’de düzenlenecek Fransa-G5 Sahel Zirvesi’nde bir süredir gündemde olan Sahel’deki asker sayısını azaltma kararı alacağı belirtildi.
“HEDEF BELİRLENİRKEN HATA YAPILDI MI?”
Liberation gazetesinin internet sitesinde yayınlanan haberde, Fransız basınında da geniş yer tutan saldırı ile ilgili olarak Fransız yetkililere çeşitli sorular yöneltildi.
Celian Mace imzalı haberde, “Barkhane unsurları teröristleri bombalamak için Bounti’ye kadar takip edebilir mi?”, “Teröristler düğün davetlilerine müdahale etti mi?”, “Hedef belirlemede hata mı oldu?” Yapılacak soruşturma ile gerçeğin ortaya çıkacağı belirtildi.
2013’TEN BERİ 50 FRANSIZ ASKER ÖLÜYOR
Fransa, 2013’ün başlarında Mali’de düzenlenen “Serval” askeri operasyonunun ardından 2014 yılında “Barkhane” operasyonunu başlattı ve 2013’ten bu yana 50 Fransız askeri hayatını kaybetti.
Fransa, Afrika’nın Sahel bölgesinde terörizme karşı mücadeleyi desteklemek için Mali, Moritanya, Çad, Burkina Faso ve Nijer tarafından oluşturulan “G5 Sahel Gücü” adlı 5 bin kişilik bir ordunun kurulmasına öncülük etti.
Bölgedeki terörist grupların yanı sıra uyuşturucu, silah ve göçmen kaçakçılığına karşı savaşan G5 Sahel Kuvveti, uluslararası toplum tarafından da destekleniyor.
Bölgede petrol, gaz, uranyum, elmas, fosfat, boksit, plütonyum, manganez ve kobalt gibi zengin doğal kaynakların varlığı çatışmaların önemli nedenlerinden biri olarak görülüyor.