Güncel Haberler

Kalın: Tam anlamıyla küresel bir anda yaşıyoruz

Kalın, “Pandemi Sonrası Dünyada Uluslararası Düzen ve Değişen Dinamikler” başlığı altında 4. kez düzenlenen TRT World Forum 2020’de “Pandemi Döneminde Çok Kutuplu Dünya: Küresel İşbirliğinin Geleceği” başlıklı oturumda konuştu. ”.

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Bisera Turkovic, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, Harvard Üniversitesi Kennedy Okulu Emeritus Profesörü ve Eski Dekanı Joseph S. Nye ve FutureMap Kurucusu ve Yönetici Ortağı Parag Khanna’nın yanı sıra Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Bisera Turkovic panele katıldı.

Kalın konuşmasında aşının icadıyla “pandemi sonrası dönemi” bir an önce geçirmek istediğini belirterek, “Çok uzun zamandır ilk defa bir olaydan herkesin etkilendiği bir durumdayız. dünya, gerçekten küresel bir zamanda yaşıyoruz. dedim.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, küreselleşme, ulus-devlet, özgürlük ve güvenlik dengesi, çok taraflılık ve dayanışma gibi kavramlara ilişkin algı ve tanımlarda pek çok değişiklik olacağını düşündüğünü söyledi.

Asya’daki pazarların Avrupa ve ABD pazarlarını, Suriye ve Irak’taki savaşların dünyanın çok uzak bölgelerini etkilediğini belirten Kalın, “Ama hayatımızın her yönünü etkileyen tek bir olayın olduğu bir durumumuz var. doğudan batıya, zengin ülkelerden fakir ülkelere, güneyden kuzeye. hiç yaşanmadı. Bunun yaşamlarımızı yönetme şeklimiz için önemli sonuçları olacağına inanıyorum. ” O konuştu.

İnsanların bu süreçten “daha ​​azıyla yaşamak mümkün” dersini alabileceğini belirten Kalın, “Daha azı hayatımıza daha çok kalite getirebilir. Niceliksel büyüklük, daha sağlıklı, daha mutlu veya daha akılcı bir yaşam anlamına gelmez. ” dedim.

Kalın, Ernst Friedrich Schumacher’in “Küçük Güzeldir” kitabına atıfta bulunarak, “Öğrencileri” Küçük Mümkündür çalışmalarına devam etti. “Öyle düşünüyorum. Daha az mümkün, hayatımıza daha fazla kalite getirebilir ve bu bizi hayatımızda gerçekten neyin daha önemli olduğu sorusuna götürür. Bence ulus devletler, çokuluslu kurumlar, bireyler, diğer kolektif organlar bunu soruyor soru bugün. ”diye konuştu.

Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Birliği (AB) ve İslam İşbirliği Teşkilatı gibi uluslararası kuruluşların Kovid-19 krizine tepkisinin de bu süreçte ön plana çıktığına işaret eden Kalın, Uluslararası kurumların da bazılarının olduğuna dikkat çeken Erdoğan, değişiklik yapmak zorunda kalacaklarını da kaydetti.

“DÜNYANIN EN ZENGİN ÜLKELERİ MÜLTECİLERİ ŞEHİRLERİNİN UZAK TUTMAK İÇİN ÇALIŞIYOR”

Göç sorununun, son birkaç on yıldır küresel krizin ana bileşenlerinden biri olduğunu söyleyen Kalın, özellikle son altı yılda Suriye’den gelen göç nedeniyle Türkiye’ye 4 milyon mültecinin ev sahipliği yaptığını ve Suriye tarafındaki yerleşimcilerin desteğini vurguladı. sınırlarına yakın noktalarda.

Thick, Türkiye ve bunun AB arasındaki göç anlaşmasının iyi bir çalışma platformu olduğunu ancak sorunun boyutu göz önüne alındığında, AB’den gelen yük paylaşımı desteği açısından oldukça yetersiz kaldığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, “Dürüst olmak gerekirse, bazı Avrupa ülkeleri ve dünyanın en zengin ülkelerinden bazıları, son beş altı yıldır gördüğümüz göç kriziyle mücadelede çok kötü bir sınav verdi. “Dünyanın en büyük, müreffeh ve zengin ülkeleri, mültecileri almak yerine şehirlerinden uzak tutmak için mücadele etti.” O konuştu.

Karşılıklı bağımlılık ve çok taraflılık çağında “önce ülkem, önce bölgem ilk yaklaşım” ın yenilmek anlamına geldiğini vurgulayan Kalın, dayanışmanın “dar ulusal çıkarların ötesine geçmek” anlamına geldiğini söyledi.

Mevcut dünya düzeni karşısında Kalın, en güçlü ülkelerin bu ilkelere uymadan dünyayı adaletsizce yönettiğini belirtti.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

[wptelegram-join-channel link="https://t.me/WPTelegram" text="Join us on Telegram"]
Başa dön tuşu