İstanbul su kaçırıyor! Yüzde 22’sinin gelmeden kaybolduğu ortaya çıktı
Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından yapılan araştırmaya göre, İstanbul’un barajlardan gelen suyunun yüzde 22,3’ü iletim hatlarındaki borulardaki çatlaklar nedeniyle şebekeye ulaşamıyor. İstanbul’un yıllık su tüketimi 1 milyar 61 milyon metreküptür. Pandemi sırasında su tüketimi yüzde 14 arttı. Kaynaklardan 22 bin kilometre uzunluğundaki borudan oluşan su hattı ile sular son şebekeye ulaşıyor. Ancak iletim hatlarındaki çatlaklar ve boru bağlantı noktalarındaki problemler nedeniyle 236 milyon 891 bin metreküp 1 milyar 61 milyon metreküp su akıyor.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Sekreteri Medet Güney, “Kaba bir hesap yaptığımızda İstanbul’un 2 aydır suyu olduğunu görüyoruz. “60 gün dersek, bunlar eksik ve yasadışı olduğu için 15 gün vazgeçmek zorundayız.” Bu kaybın önüne geçmek için iletim hatlarının yenilenmesi gerekmektedir.
“MELEN’DEN TÜM SU ÇEKİLİYOR”
Medet Güney, “Arıtma tesisinden çıkan her 100 litre suyun özellikle 22,3 litresi tamamen boşa gidiyor ve dışarı akıyor. Yüzde 22,3’lük bu kaybın en önemli nedenlerinden biri de iletim hatlarındaki hasardır. Bunlar nedir? Çatlaklar, patlamalar, montaj noktalarının kaybı, sızıntılar. Sızıntı oranının geriye kalan yüzde 2-3’ü sayaç ve depolardan kaynaklanan kayıplardır. İSKİ’nin bir yıl önce açıkladığı raporda İstanbul’un suyunun yüzde 25’i Melen’den geliyor. Yani İstanbul’a 200 kilometre uzaklıktaki bir regülatörden İstanbul’a su pompalanmaktadır. Bu, günde 700 metreküpe karşılık gelir. Açıkçası Melen’den gelen suyun neredeyse tamamı boşa gidiyor diyebiliriz. Halkımıza sunmak yerine, iletim hatlarında sızıntı olarak Melen’den gelen suyu kaybediyoruz. Böyle bir oran yapabiliriz ”dedi.
“İLETİM HATLARININ YENİLENMESİ GEREKİYOR”
“İstanbul günde ortalama 3 milyon metreküp su tüketiyor. Yıllık hesaplama yaptığımızda bu 1 milyar 61 milyon metreküpe denk geliyor. Bunun yüzde 25’i kaçak oranına gidiyor. Güney, şöyle devam etti:
Dolayısıyla içtiğimiz her 4 litre sudan 1 litre sızıntı yapıyor. Bir örnek veriyorum; 40 günlük suyumuz kaldıysa kayıp ve kaçak oranı nedeniyle 30 güne düşüyor. Kaba bir hesap yaptığımızda, İstanbul’un 2 ay suyu kaldığını görüyoruz. 60 gün dersek bu kayıp ve sızıntılar nedeniyle 15 gün düşmemiz gerekiyor. Özellikle kayıp ve kaçak açısından iletim hatlarının yenilenmesi gerekmektedir. Eski tip borular varsa tamamen yenilenmeleri gerekir. Onarılması gereken tüm iletim hatlarının da ayrı ayrı onarılması gerekir. Gerçekten ciddi bir sayı. Sadece gelişmiş ülkeler değil, dünyadaki bazı gelişmemiş ülkeler de bu konuda önümüzde. Özellikle sızıntının tespit edildiği her yeri tamir etmek gerekir. Yakın gelecekte bu yüzde 22’lik seviyeleri yüzde 5’lere çıkarmamız gerekiyor. Bugün bu suyla çok fazla sorun yaşıyoruz. Gelecekte 10-20 yıl sonra çok daha fazla sorun yaşayacağız. Başta İstanbul’da olmak üzere Tüm Türkiye’nin bu konuda ciddi önlemler alması gerekiyor. ”