Güncel Haberler

İbrahim Eren: Konvansiyonel medya dijital medyaya göre iyi bir sınav verdi

Uluslararası medyanın toplumun koronavirüs konusundaki görüşlerini nasıl etkilediği ve gelecekte benzer krizlerin etkilerini hafifletmek için medyanın nasıl yapıcı bir rol oynayabileceği “Salgın Döneminde Yayıncılık ve Medyanın Rolü” başlıklı oturumda tartışıldı.

Dünya medyasının önemli isimleri arasında; Avrupa Yayın Birliği (EBU) Genel Müdürü Noel Curran, Asya Pasifik Yayın Birliği (ABU) Genel Sekreteri Javad Mottaghi, Afrika Yayıncılığı Derneği (AUB) Başkanı Gregoire Ndjaka, İtalyan Radyo Televizyonu (RAI) Başkanı Marcello Foa ve TRT Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Eren.

İbrahim Eren “TV izleme oranları arttı”

TRT Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Eren, salgının ilk günlerinde afet senaryolarının sunulduğunu ve sanki bir dünya savaşı çıkmış gibi bir algı yaratıldığını belirterek, “İnsanlar medyanın verdiği rakamları takip ediyordu. iştah. Bu anlamda ilk günlerde psikolojik tepkiler verildiğini söyleyebiliriz. Salgınla ilgili rakamlar artık dünyada daha sağlıklı veriliyor. Bu anlamda geleneksel medya dijital medyaya göre iyi bir test verdi. Pandemi günlerinde haber kanallarımızın en yüksek puanlarını gördük. “ifadesini kullandı.
“İnsanlar sosyal medyadan bilgi alıyorlardı, ancak televizyondaki haberlerin doğruluğunu onaylıyorlardı.” İbrahim Eren açıklamalarını kullanarak televizyon izleme oranının arttığına dikkat çekerek, “Bu sokağa çıkma yasağı döneminde daha çok kişi televizyon izledi. Medyanın tüketim çeşitliliği arttı. Hatta bazen dezavantaj olarak gördüğümüz şeyin pratikte avantaja dönüşebileceğini gördük. 2020’den çok şey öğrendik ama en büyük dileğim 2021’de çok şey öğrenmek zorunda kalmayacağız ”dedi.

Eren, salgın sürecinde TRT’deki çalışma koşullarına değinerek, “Yayıncılar olarak Salgın da bizi etkiledi. TRT olarak çok katmanlı bir yaklaşım izledik. Personelimizin sağlığı ve güvenliğine büyük önem verdik ve pek çok önlem aldık. “Haberleri doğru yapabildik, yalan haberlerin yayılmasını önledik ve çalışanlarımızın evlerinden yeni operasyonlar yapmalarını sağladık.”

Marcello Foa: “CNN’in gerçekçi olmayan haberleri İtalya’yı yaraladı”

İtalyan Radyo Televizyonu (RAI) Başkanı Marcello Foa, salgın döneminde yaşanan gerçek dışı haberlere dikkat çekerek, “CNN’in İtalya’dan yayılan virüs gibi yalan haberleri bize büyük zarar verdi. İtalyan kamu televizyonu olarak yanıldıklarını belirttik. Polemikten ciddi bir tavır aldık ve günün sonunda uluslararası camiada ciddi bir itibar kazandık. ” dedim.

RAI Başkanı Foa, İtalya’nın kamu yayıncısı olarak koronavirüs sürecinde öğrendikleri dersleri vurguladı; “Sağlık sistemimizin krizlerde ciddi anlamda eksik olduğunu fark ettik. İnsanlar korkuyor ve hastaneye gitmiyor. İhtiyacımız olan şey insanları bu konuda bilinçlendirmek. İnsanlara tedavilerini ve muayenelerini yaptırmaları gerektiğini söylemeliyiz. Öte yandan gazetecinin basın mensubu olarak sorumluluğu; Sağlam, güvenilir ve doğru bilgi sağlamanın hala en değerli olduğunu anladık. Her türlü ekstrem haberden uzak durmalı, dünya sağlık teşkilatını sorgulamalı ve doğru bilginin alınmasını sağlamalıyız. Doğru ve güvenilir haber vermek bir medya itibarı meselesidir. “

Gregoire Ndjaka: “Sosyal medyanın Afrika’daki etkisi yıkıcı”

African Broadcasting Association (AUB) başkanı Gregoire Ndjaka, yanlış bilgilerin yayılması nedeniyle birçok zorlukla mücadele ettiklerini söyleyerek Afrika’daki aşı kampanyasının başarılı olamayacağını iddia etti; Bunun sebebi sosyal medyada aşının gençleri kısırlaştıracağına dair yalan haberler. Bu nedenle Afrika’da aşı seferberliği çok başarılı olmayacak. Sosyal medyanın etkisi Afrika’da yıkıcı. Sahte haberlerle savaşmak zorunda kaldık ve siyahlar ölmüyor. Dünya Sağlık Örgütü Direktörü, tüm Afrikalıların öleceğini ve bunun bizi psikolojik olarak etkilediğini söyledi. Diğer yanlış haber ise koronavirüsün sadece yaşlıları etkilediğiydi. “

Sahte haberlere karşı kamu yayıncılığının öneminin ortaya çıktığını belirten Ndjaka, “Tüm bu yalan haberlerle Afrika’da mücadele etmek için çaba sarf ediyoruz. 300’ün üzerinde yayıncıyı bir araya getirip bir yayın hazırladık. Üyelerimizle birlikte eğitime yönelik yayınlar da yaptık. Medyayı burada kullanamayız. “Çoğu yerde elektrik olmadığı için bilgilendirme konusunda sorun yaşıyoruz” dedi.

Noel Curran: “Kamu yayıncıları insanların hayatını kurtardı.”

Avrupa Yayın Birliği (EBU) Genel Müdürü Noel Curran TRT World Forum açık oturumunda kamu yayıncılığının önemini vurguladı.
EBU Genel Müdürü Curran, “EBU olarak birlikte çalışmanın önemini gördük. Kamu medya kuruluşları gerçekten insanların hayatını kurtardı. Sonuç olarak 1 buçuk milyon kişi hayatını kaybetti, kamuoyuyla paylaşılan bilgiler, sosyal mesafe ve kampanyalar çok faydalı oldu. Tek bir bilimsel yaklaşım yoktur. Birçok katman var. Çok prestijli bilim adamları bile aynı fikirde olmayabilir. ” dedim.

Noel Curran aşılamaya atıfta bulunarak, “Sorumluluğumuz doğru bilgiyi sağlamak ve halkın doğru anlamasını sağlamaktır. İnsanlar sadece endişeli. Pek çok insanın tavrı komplo teorisi ile ilgili değil, gelen bilgilerin güvenilirliğiyle ilgilidir. Dikkatli olmalı ve dengelemeye çalışmalıyız. “ifadesini kullandı.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

[wptelegram-join-channel link="https://t.me/WPTelegram" text="Join us on Telegram"]
Başa dön tuşu