Gençlerde “telefon bağımlılığı” tehlikesi! Yaş ortalamasında dikkat çeken…
Edebiyat Fakültesi, Sosyoloji Bölümü, Doç. Dr.Güney Nair, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını öncesinde şehirdeki liselerde okuyan gençlerin cep telefonu kullanma alışkanlıkları üzerine yapılan araştırmanın sonuçlarını paylaştı.
Yaptığı araştırmaya katılan gençlerin sosyo-demografik özellikleri hakkında bilgi veren Nair, “Araştırmaya 297 kız 240 erkek öğrenci dahil edildi. Örneklemin yüzde 46,4’ü asgari ücretin altında bir aylık gelirle yaşarken, ailenin yüzde 19,9’u asgari ücrete ve biraz daha yüksek gelire sahip. ifadeyi kullandı.
Çalışmaya katılan gençlerin annelerinin yüzde 78,4’ünün ev hanımı olduğunu belirten Nair, şunları söyledi:
“Ailelerin aylık ekonomik gelirini cep telefonu edinme ve kullanma oranlarıyla karşılaştırdığımızda ürettiklerinden fazlasını tüketmenin düşündürücü sonuçlarıyla karşı karşıyayız. Gençler erken yaşta akıllı telefon teknolojisiyle tanışıyor ve gelişmelere bağlı olarak yüzde 53,4 bu teknolojiyi yeniliyor. İnternet fırsatlarından yararlanmaya öncelik veriyorlar. Kısacası, duyarlı ya da teknolojiye bağımlı bir genç büyüyor. “
“4 AKILLI TELEFON VAR”
Çalışmaya katılan gençlerin yüzde 97,4’ünün akıllı cep telefonu kullandığını belirten Nair, gençlerin yarıdan fazlasının evinde dört veya daha fazla akıllı telefon bulunduğuna dikkat çekti.
Gençlerin yüzde 81,7’sinin 15 yaşına gelmeden akıllı telefona sahip olduğunu ve büyük ölçüde akıllı telefon sahibi olmayı bir gereklilik olarak gördüklerini vurgulayan Nair, “Bu temel ihtiyacı karşılayacak maddi kaynakları öncelikle babalar sağlıyor. Annelerine akıllı cep telefonu alan gençlerin oranı ise sadece yüzde 9,1. Çalışarak veya harçlıklarını biriktirerek akıllı telefon sahibi olanların oranı da önemli. Ayrıca gençlerin akıllı cep telefonu satın alırken marka ve modele önem verdiği görülüyor. değerlendirmeyi buldu.
“TELEFON KULLANIMI EVDE VE OKULDA SORUNLARA NEDEN OLUR”
Gençlerin aile ortamında akıllı telefonlara çok ilgi duymalarının zaman zaman kendileriyle ev içi sorunları da beraberinde getirdiğini belirten Nair, şöyle devam etti:
“Örneklemdeki gençlerin yüzde 77,8’i evde akıllı cep telefonlarıyla uğraştıkları için ebeveynleri tarafından uyarıldığını belirtirken, gençlerin yüzde 18,6’sı ‘sık sık’ uyarı aldıklarını belirtti. Uyarıları görmezden gelen ve aile içinde ebeveyn şiddetine maruz kaldığını belirten gençlerin oranı çok yüksektir. Akıllı telefon kullanan gençlerin davranışları da sınıf ortamında sorunlara neden oluyor. Örneklemdeki katılımcıların yüzde 36,8’i sınıfta telefonu kullandığı için öğretmen tarafından en az bir kez uyarıldığını belirtirken, yüzde 16,1’i uyarıları görmezden geldikleri için öğretmen tarafından bir şekilde cezalandırıldığını ifade etti. Gençlerin büyük çoğunluğu sınıfa girdikten sonra akıllı cep telefonlarını açık tutmanın sınıf ortamını olumsuz etkilediğini düşünmekle birlikte, sınıf ortamında akıllı telefonlarını kapatmadıklarını belirtmişlerdir. Akıllı cep telefonlarının sınıf ortamında açık bırakılmasının sınıf ortamından uzaklaşma sorununu da beraberinde getirdiği görülmüştür.
Çalışmaya katılan gençlerin yüzde 70,3’ünün günde en az 3 saat akıllı telefon kullandığını belirten Nair, 37,2’sinin akıllı telefonlarında 5 saatten fazla zaman geçirdiğini belirtti.
Nair, gençlerin yüzde 26,3’ünün “nadiren” olduğunu, yüzde 27,7’sinin “ara sıra” olduğunu ve yüzde 15,3’ünün “sıklıkla” kendilerini akıllı telefon bağımlısı olarak gördüğünü belirtti.