Gaziantep Valiliği’nden iddialara yalanlama
Valilikten yapılan yazılı açıklamada, bazı medya kuruluşlarında yayınlanan haberlerde, “söz konusu kişinin İl Gençlik Kolları Başkanı olması nedeniyle kendisine ihalelerin verildiği” ifade edildi ve “Valilik ve Belediye İhalesi” başlığı kullanılarak algı kurumlarını yıpratacak bir algı oluşturulmaya çalışıldı.
İddiaların “açık bir şekilde” yapıldığı ve tüm firmaların keşfe engelsiz olarak katılabileceği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Bu çerçevede Valiliğimizin katılmak isteyen firmaları seçmesi mümkün değil. İstenilen başvuru niteliklerine sahip ve tekliflerini usulüne uygun sunan adaylar arasından en avantajlı teklifi veren firma belirlenerek ihale süreci tamamlanır. Bilgilendirme yönteminde teklifler kapalı zarf içerisinde hazırlanarak idareye sunulur. İhale süreci, tüm katılımcıların bilgisi dahilinde ve tamamen şeffaf ve rekabetçi bir şekilde ilerler. Söz konusu firma 2017 ve 2018 yıllarında Valiliğimizden iki farklı inşaat işi kazandı. Her iki ihale de ‘ifşa’ yöntemiyle yapılmış olup, 2017 yılında kırılma oranı yüzde 27,65, 2018 yılında ise yüzde 20.11 olmuştur. Yani firmanın verdiği teklif yaklaşık maliyetin altında gerçekleşmiştir. “
Açıklamada, belirtilenlerin yaklaşık maliyet hesaplamasından daha düşük bir maliyetle en avantajlı fiyatı sunan firmanın kazandığı vurgulandı.
Öte yandan Valilik tarafından 2017 yılında 128 yapının işlendiği ve ortalama kırılma oranının yüzde 19,80 olduğu hatırlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“2018’de 61 iş işlendi ve ortalama ezilme oranı yüzde 13.62 oldu. Yıllık ortalama kırılma oranlarına bakıldığında, söz konusu firmanın kazandığı yıllarda daha fazla suçlu olduğu ve söz konusu firmanın ortalamanın altında bir oranla kazandığı açıkça görülmektedir. Aynı zamanda söz konusu firmanın girdiği ancak kazanamadığı 3 tane daha var. Bu şekilde yaratılmaya çalışılan algı gerçeği yansıtmamaktadır. “