Filyasyon ekipleri gece gündüz demeden çalışıyor
Filyasyo ekibi, Çin’in Wuhan kentini kurarak dünyada ortaya çıktı ve Türkiye’nin uzay etkisinde milyonlarca kişi hayatını kaybetti Covidien-19 pandemisi hem ev hastalarını takip etmek için hem de vaka sayısındaki artışla yoğun bir şekilde çalışmalarına devam ediyor. Düzce İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde görev yapan radyasyon ekipleri, artan vakalara müdahale etmeye çalışıyor.
“Vatandaşlardan olumsuz tepkiler alabiliriz”
Radyasyon ekipleri müdürü Mehmet Cüceler, çalışmalar kapsamında yaşanan zorluklara değindi; “Ekip olarak günde 13 takım, 26 kişi, 3 vardiya. Sahada toplam 48 ekip, 10 masa, 30 çağrı merkezi ve 80 kişi ile çalışıyoruz.
Yaşadığımız zorluklar ise, hastalarımızın ev adreslerini bulmakta zorlanabiliriz. Köylerine gittiğimizde yer olmayabilir, telefonlar almıyor.
Ekiplerimizle ulaşmaya çalışıyoruz. Hastaların adresleri farklı yerlerde bulunabilir. İnsanları aradığımızda ‘Beni bulursan gel beni bul’ gibi olumsuz tepkiler alabiliyoruz. Bu hastaları gezide bulmaya çalışıyoruz ”dedi.
“Özel kıyafetlerle çalışmak zor ama insanlar için değerlidir”
Cüceler, özel koruyucu giysiler nedeniyle hareketlerin kısıtlandığını; “Bu özel kıyafetlerle çalışmak çok zor. Hastalanmamak için bunları takmalıyız. Ancak hareket sınırlıdır.
Kışın soğuk olmamakta fayda var ama yazın çok zordu. Yazın yarım saatinde hepimiz terleriz. “Rahatlık için büyük bedenler giyiyoruz ama bu gerçekten zor” dedi.
“Kurallara uyulmadığı takdirde yayılacaktır”
Radyasyon ekiplerinin özverisine rağmen çekim ekiplerinin yönetmeni Mehmet Cüceler, mesafeyi ihlal edenlere ve maskesiz dolaşanlara seslendi, “Belli dönemlerde belli kurallar var. Bu kurallara uyulmalıdır. 81 ilde halkımızın sağlığı için kurallar koyuldu. Bu kurallara uymayan vatandaşlar var. Bir şeyleri başlarına geldiklerinde anlarlar. Evet, hastalığı biraz atlatanlar var ama çok yavaş hayatta kalan insanlarımız var.