Güncel Haberler

Diyanet’ten ‘Cuma namazı’ açıklaması

“Bulaşıcı hastalıklara karşı gerekli tedbirlerin alınması dinimizin gereğidir.” Açıklamada, “Meşru bir bahanenin varlığı Cuma namazının farz şartını azaltır. Hastalık, şiddetli yağmur, aşırı sıcak ve soğuk gibi olumsuz hava şartlarının yanı sıra salgın hastalıklar da Cuma gününün farzını azaltan bahaneler kapsamındadır. ifadeler dahil edildi.

Diyanet’ten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Salgın önlemleri ile olumsuz hava koşullarının birleşimi ve son zamanlarda vaka sayısının artması nedeniyle aşağıdaki açıklama gerekli görüldü.

İslam dini, can ve sağlığın korunması ve onlara zarar verebilecek şeylerin ortadan kaldırılması için çok açık hükümler koymuştur. Müslümanlar bu hükümlerin gereklerini yerine getirmek ve gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür. Özellikle bulaşıcı hastalıklara karşı gerekli önlemlerin alınması dinimizin bir gereğidir.

Ayrıca hastalıkların bazı ibadetlerin zorunluluğunu ortadan kaldıran bir bahane olduğu da bilinen bir hükümdür. Bu bağlamda Cuma namazını kılmakla yükümlü olmanın şartlarından biri de cemaate katılmayı engelleyen bir bahane olmamasıdır.

Meşru bir bahanenin varlığı Cuma namazını daha az farz kılar. Hastalık, şiddetli yağmur, aşırı sıcak ve soğuk gibi olumsuz hava şartlarının yanı sıra salgın hastalıklar da Cuma gününün farzını azaltan bahaneler kapsamındadır.

Kış mevsiminin getirdiği olumsuz hava koşulları ile birleştiğinde tüm dünyayı etkileyen Kovid-l9 salgını ile ilgili tedbirler cemaatlerin bir kısmının camide yer bulamamasına ve Cuma namazını kılmasına neden olabilir. Camide yer bulamayanların mesafe ihtiyacını karşılamaları hem kendilerini hem de cemaati tehlikeye atacak şekilde girmek doğru değildir. Böylelikle diğer meşru bahanelerde olduğu gibi Cuma namazını kılamayanlar için öğle namazının kılınması zorunludur. Bu nedenle bu durumdaki kişiler, ellerinden gelen her yerde öğle namazını kılmak zorundadır. Hz. Peygamberimiz (asm) zamanında sabitlendiği bilinen ve bugüne kadar ittifak halinde uygulanan hüküm budur.

Burada yine ve büyük bir vurgu ile bulaşıcı salgın hastalıklardan muzdarip olanların ve ‘teması olanların cemaate katılmamaları ve karantina şartlarına uymaları dini açıdan zorunludur. “

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

[wptelegram-join-channel link="https://t.me/WPTelegram" text="Join us on Telegram"]
Başa dön tuşu