Dikkat! Erkeklerde daha fazla görülüyor!
Medicana Avcılar Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü Dr. Taner Has, apandisitin her yaş grubundan insanda ortaya çıkabileceğini belirterek, “Erkeklerde görülme sıklığı kadınlara göre biraz daha yüksek. Yapının iltihaplanmasını takip eden ilk 24 saat içinde 4 hastadan 3’ünde apandisite bağlı şikayetler ortaya çıkar. ifadeleri kullandı.
Medicana’dan yapılan açıklamada, apendiks iltihabının “apandisit” olarak adlandırıldığını belirtti.
“Karın ağrısı ile acil servislere başvuran ve teşhis sonrası cerrahi müdahale gerektiren hastalıklardan biridir. Apandisite müdahale edilmemesi bu yapıdaki inflamasyonun ilerlemesine ve bu yapının ‘perforasyonuna’ yani tamamen karın içine açılmasına neden olabileceğinden dikkatli olunmalıdır. Apandisit patlaması olarak bilinen bu durum, karın boşluğundaki yapının içindeki ve çevresindeki bakterilerin ciddi bir bulaşıcı hastalığına yol açabilir. Bu ciddi ve ölümcül duruma karşı ilerlemeden apandisite müdahale edilmelidir. “ifadeleri kullandı.
Apandisit vakalarının genellikle söz konusu tübüler yapının kanalının tıkanması sonucu ortaya çıktığını belirten Has, “Apandis taşları dışında tümör oluşumları ve bu yapı veya lenf düğümleri gibi çevre dokuların büyümeleri de bağırsak parazitleri arasında yer alıyor. apendiks lümeninin tıkanmasının nedenleri. Kanalın tıkanmasından sonra bu bölgede bakteriler birikerek iltihaplı bir tepkiye neden olur. “değerlendirmeyi buldu.
Apandisit semptomları
Taner Has, apandisitin her yaş grubundan insanda ortaya çıkabileceğini belirterek şunları söyledi:
“Erkeklerde görülme sıklığı kadınlara göre biraz daha yüksek. Yapının iltihaplanmasını takip eden ilk 24 saat içinde 4 hastadan 3’ünde apandisite bağlı şikayetler ortaya çıkar. Apandisit geliştikten sonra birçok belirti ve semptom ortaya çıkabilir. Bunlar; Göbek deliğinin üstündeki bölgede yoğun olarak hissedilen karın ağrısı, sağ alt karın bölgesinde ağrı, iştahsızlık, genel halsizlik, idrara çıkma sıklığında artış, sindirim sorunları, bulantı ve kusma, ishal veya kabızlık, karın şişkinliği, aşırı gaz oluşumu ve var olmayan ateş çok yüksektir. Hafif kramplarla başlayabilen apandisit vakaları ilerleyerek ciddi bir hastalık tablosuna neden olabilir. İnflamasyon başlangıcında karın orta ve üst kısımlarında yoğun olarak hissedilen ağrının zamanla sağ alt karın bölgesine geçmesi apandisit için önemli bulgulardan biridir.
APENDİSİT TEDAVİSİ
Dr.Apandisit için altın standart olarak kabul edilen tedavi yönteminin, bu yapının cerrahi olarak çıkarılması anlamına gelen “apendektomi ameliyatı” olduğunu ve bu cerrahi müdahalenin laparoskopik (kapalı) veya açık cerrahi olarak yapılabileceğini belirtti.
“Apandisite eşlik eden herhangi bir apse yapısının olmaması veya çok ileri bir enfeksiyon odağı olmaması durumunda genellikle açık cerrahiye göre laparoskopik apendektomi tercih edilir. Laparoskopik müdahale tercihinde ameliyat sonrası daha az ağrıya neden olma ve daha hızlı iyileşme gibi önemli özellikler bulunmaktadır.
Karın boşluğundaki bakteri yoğunluğunun aşırı artması nedeniyle apandisitli hastalarda tedavi planlamasına geniş spektrumlu antibiyotikler dahil edilmektedir. Apandisit sonrası gelişen apse nedeniyle bazı apendiks hastalarında antibiyotik tedavisinden sonra apendektomi ameliyatı birkaç hafta ertelenebilir. Kısa tanı süresi ile apandisit tedavisinin başarısı artar. Apandisit şikayeti ile sağlık kuruluşlarına başvuran hastalara, uygulama anından operatörün hastayı görmesine kadar kısa sürede oluşan semptomları maskeledikleri için sıvı desteği verilir ancak hastaya ağrı kesici ilaç uygulanmaz. “