Güncel Haberler

Covid 19’daki gizli tehlike! Hastalığı semptomsuz geçirenlerde bile görülüyor

Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr.Semih Barlas, Covid 19’a bağlı gelişebilecek kalp hastalıklarını anlatarak önemli uyarılarda bulundu.

Covid-19 aynı zamanda bir kardiyovasküler hastalıktır

“Neredeyse her gün Covid-19 hakkında yeni araştırmalar ve düşündürücü sonuçlarla karşılaşıyoruz. Elde edilen veriler Covid-19’u tek başına bir akciğer hastalığı veya zatürre olarak değerlendirmenin doğru olmadığını göstermektedir (‘pnömoni’). Sonuçlar, aynı zamanda miyokardit ve intravasküler pıhtılaşma ile birlikte kardiyovasküler bir hastalık olduğunu göstermektedir. Covid-19’un vücut üzerindeki etki sürecinde virüs hücrelere ‘ACE2’ adı verilen özel dikenli proteinler / kapılar aracılığıyla girer ve bağışıklık moleküllerine bağlanır. Bağışıklık sisteminde aşırı bir iltihaplanmaya (iltihaplanma) neden olabilirler. Sonuç olarak, hücrelerden aşırı seviyelerde enflamatuar maddeler (‘sitokinler’ ve ‘kemokinler’) ortaya çıkar. Bu maddeler önce damarların içindeki tabakayı uyarır, sonra onu yok eder ve çalışmaz hale getirir. Sonuç olarak damarda kan kalınlaşır ve farklı boyutlarda kan pıhtıları oluşur ve damarları tıkar.

Gizli ve asemptomatik tehlikenin adı: Miyokardit

Semptomsuz Covid-19’a sahip olanların çoğu, yıllarca süren sinsi uykudan sonra kendini gösteren miyokardit (kalp kası iltihabı) geliştirme olasılığına sahiptir. Miyokardit için spesifik bir semptom yoktur ve bu hastalığı olan çoğu insan hiçbir semptom geliştirmeye başlar. Miyokardit, kalp kasında bağ dokusunda aşırı artışa (fibroz) yol açabilir. Bu, yıllar sonra kalbin kasılma yeteneğinin kaybolmasıyla ortaya çıkan ‘kalp yetmezliği’ olarak ortaya çıkar. Bu tabloda viral enfeksiyonların rol oynadığına dair somut kanıtlar var. Ayrıca miyokardit çocuklarda da gelişebilir.

Almanya’da bir araştırmada iyileşenlerin% 60’ında görüldü

Pandeminin erken evrelerinden bu yana Covid-19’un kalbi ve damarları etkilediğine dair bulgular var. Çin’den yapılan bir çalışmada, hastaneye kaldırılan Covid hastalarının% 20’sinde kalp hastalığı geliştiği ve yoğun bakımda yatanların% 31’inin damarlarında pıhtı olduğu gösterildi. Almanya’da 100 hasta üzerinde yapılan bir araştırmada Covid-19 olan ve iyileşenlerin% 60’ında kalp kasında iltihap olduğu bildirildi. Öte yandan kardiyovasküler hastalık Covid-19’un ciddi bir göstergesidir; doğrudan virüsün neden olduğu bir enfeksiyon şeklinde değildir; Kanın aşırı koyulaşması nedeniyle damar tıkanıklığı olarak geliştiği söyleniyor.

Covid-19, sporcularda bile miyokardite neden olabilir

Amerika’da son zamanlarda yapılan bazı araştırmaların sonuçları ilginç veriler içeriyor. Bir çalışmada, Covid-19 testi pozitif çıkan sporcuların% 15’inde miyokardit vardı. Bunlar çok hafif semptomları olan veya semptomları olmayan genç bireylerdir. Başka bir çalışmada, kalp hücrelerinin de ACE2 ürettiği ve böylece virüse kapıyı açtığı gösterildi. Böylelikle virüsün damarlarda oluşturduğu pıhtılar yoluyla dolaylı olarak değil, kalpte de doğrudan bir yıkım etkisi yarattığı kanıtlanmıştır. Farklı bir çalışmada semptom göstermeyen Covid-19 hastalarında akciğer bulgularının varlığı gösterilmiştir.

Zamanla Covid-19’un gerçek etkilerini göreceğiz

Covid-19 ile ilgili her gün karşılaştığımız yeni bilgilerin bir kısmı somut verilere dayansa da önemli miktarda bilgi kirliliği var. Hastalığın bebeklerde, çocuklarda ve sağlıklı bireylerde görülmediği ya da çok hafif olduğu şeklindeki ilk ifadeler artık güncelliğini yitirmiş gibi görünüyor. Benzer şekilde, ‘hafif bir hastalığa sahip olmak, bağışıklığı geliştirmek ve dolayısıyla tekrar covid olmamak’ tezi de ortadan kalktı. Covid-19’un 5-10 yıllık gelecekte etkileri konusunda kesin bir yorum yapmak için henüz çok erken. Kalp kası tutulumu, olası hastalık sonrası etkiler arasında görünmektedir. Bu aşamada söylenebilecek tek şey, COVID-19’un başka somut bir neden yokken covid-19 olanlarda ve herhangi bir anda kalp yetmezliği olanlarda sorunun kaynakları arasında düşünülmesi gerektiğidir. tarih.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu