Bu markette para değil insanlık geçiyor
Nil Karaibrahimgil Gazetesi, Belçim gibi ünlü kadınlar vesilesiyle dikkatimizi zirveden Küresel Bilgi sıfırlama yardım organizasyonu Türkiye dahil yedi ülkede eş zamanlı olarak 5-6 Aralık tarihlerinde online olarak gerçekleştirdi. Bu yılki hedef, Idea platformunun Ortak üstlendiği Türkiye ayağının etkinliği nedeniyle Covidien-19 mağduriyet salgını yaşayanlar için kaynak yaratmaktır. Paneller için bilet alıcıları sayesinde toplanan 127 bin lira fon, israf ve yoksullukla mücadele eden bir sivil toplum kuruluşu olan Temel İhtiyaç Derneği’ne (TİDER) aktarıldı.
TİDER’in amacı bir yandan israfı önlemek ve insanların temel ihtiyaçlarına adil ve eşit bir şekilde ulaşmasını sağlamak için çalışmaktır. Bu kapsamda kurulan ‘destek pazarları’ ile yoksulluk sınırının altında yaşayanların temel ihtiyaçlarına ücretsiz erişim sağlanmakta, Destek İK ile bu kişilere eğitim, meslek ve istihdam sağlanmaktadır.
TİD, geçen ağustos ayında Türkiye’nin ilk ‘hayatını gıda satışına harcadı.
Finansal destek veya kumbara desteği olsun
Derneğin ilk ‘Destek Pazarı’ 2015 yılında İstanbul Maltepe’de kuruldu. Bağışlanan ürünler, paranın geçmediği bu pazarda ihtiyaç sahiplerine sunuluyor. Yapılan başvurular arasından ihtiyaç sahibi kişiler belirli kriterlere göre seçilmekte ve bir kişinin alabileceği ürün sayısı hanede yaşayan kişi ve çocuk sayısı gibi kurallara göre belirlenmektedir. 16 bin ihtiyacı olan TİD bağışçılarının ürünleri ile aylık düzenli ortalama, Covidien-19 16 Mart ürünlerinde hem yerel hem de global ürünlerle mücadelede yer alacak 160’tan fazla aileye nakit bağışları destekleyerek Türkiye’den bu yana pek çok marka bulunuyor .
Sistem Türkiye’ye de yayıldı ‘TİD Gıda Bankacılığı Ağı oluşturuldu. 29 ilde TİDER ağına kayıtlı 45 gıda bankası aracılığıyla toplam 626.280 muhtaç kişiye yardım edilmektedir. Dernek ayrıca kriz dönemlerinde afet bölgelerinde yaşayanların temel ihtiyaçlarını karşılamakta, kırsal kesimde kadınların ekonomik ve sosyal güçlenmesine öncelik veren kalkınma projeleri geliştirmekte ve çocuk yoksulluğu konusunda yerel projeler üretmektedir.
TİDER, desteğe açıktır. Beş farklı alanda gönüllü olabilirsiniz: Para toplama gönüllüsü, ofis gönüllüsü, iletişim gönüllüsü, destek piyasa gönüllüsü veya insan kaynakları gönüllüsü. Firmalar ayrıca binalarına kıyafet ve yemek kutuları yerleştirerek ekipleriyle Destek Marketlerindeki satışlara katılıyor. TİDER’in tişört, alışveriş çantası ve yüzüklerini Gitti Gidiyor üzerinden satın almak veya Trendyol’un ‘Sepette İyilik’ çalışmasına destek vermek de mümkün. Bilgi için: www.tider.org