BM’den Fransa’daki tartışmalı yasa tasarısına ilişkin uyarı: Müslümanların fişlenmesine yol açabilir
Bachelet, 2021’i değerlendirmek için BM Cenevre Ofisi’nde bir basın toplantısı düzenledi.
Fransa’daki güvenlik güçlerinin görüntülerinin ve muhalif protestoların yayınlanmasını yasaklayan tartışmalı güvenlik yasasının 24. maddesine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Bachelet, şunları söyledi:
Kanunun 24. maddesinde getirilen genel güvenlik yaklaşımı sorunlu görünüyordu. Kolluk kuvvetlerinin yetkilerini özel güvenlik görevlilerine kadar genişletir ve yeni suçlar yaratır. Afrika kökenleri ve etnik azınlıklar üzerindeki olumsuz etki konusunda da endişeler olmalıdır. Bu nedenle, Müslümanların olası profillerinden de endişe duyuyoruz. “
Fransa’daki gösterilerde yaşanan polis şiddetine ilişkin olarak Bachelet, “Haziran ve Temmuz protestoları dışında endişelerimi daha önce dile getirmiştim. Yetkilileri, bildirilen tüm insan hakları ihlallerine yönelik hızlı, kapsamlı, bağımsız, tarafsız ve şeffaf bir soruşturma başlatmaya teşvik ettim. “bir hatırlatıcı buldu.
“FRANSA’DA Irkçılıkla İlgili Endişelerimiz Var”
Fransa’da kolluk kuvvetleri içerisinde uzun süredir “ırkçılık ve ırkçı klişeleşme” endişelerinin bulunduğunu vurgulayan Bachelet, bu duruma acil müdahale çağrısında bulundu.
Bachelet, başta ırksal ve etnik azınlıklar olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde halk ve polis arasındaki güvenin zedelenmeye devam ettiğine şahit olduklarını söyledi.
İnsan Hakları Yüksek Komiseri Bachalet, Fransız makamlarını ülkedeki tüm grupların izini sürmekle sonuçlanacak eylemlerden kaçınmaya çağırdı.
Öte yandan özellikle ülkede basın özgürlüğünü ihlal edip polis şiddetini artırabileceği gerekçesiyle eleştirilen güvenlik yasası tasarısının 24. maddesi son zamanlarda polisin gazetecilere yönelik şiddetine tepkiler verirken ve aktivistler büyüyor.
TARTIŞMA TASLAK HUKUKU
Ulusal Meclis tarafından kabul edilen yasa tasarısı, Ocak 2021’de Senato’nun onayına sunulacak. Senato’dan geçmesi halinde yasa tasarısı Meclis’te yeniden oylanacak.
Tepkiler üzerine taslağın 24. maddesinin yeniden yazılmasına karar verildi.
Yasa tasarısında güvenlik güçlerinin görüntülerini yayınlayanlara 1 yıl hapis ve 45.000 Euro’ya varan para cezası öngörülürken, gösterilerde “drone” kameraların yanı sıra güvenlik güçlerinin eylemleri sırasında kullandıkları kameralar olduğu belirtiliyor. görev, insanları izlemek için kullanılabilir.
Fransa’da sarı yeleklilerin gösterileri ve emeklilik reformuna karşı protestolar sırasında polisin göstericilere uyguladığı şiddetin sosyal medyada gösterilip paylaşılmasının ardından polis hakkında soruşturma açıldı.