Güncel Haberler

Bir ilde acil durum ilan edildi! “40 günlük suyumuz kaldı”

Yalova’da Gökçe Barajı’nda su doluluk oranı yüzde 18’e düştü. Barajdaki kuraklık endişe düzeyine ulaştı. Günlük 90 bin metreküp su tüketilen ve şehri besleyen en büyük barajlardan biri olan Gökçe Barajı’nda 3,5 milyon metreküp su kaldığı ölçüldü. Yalova Yeşil Körfez Su Birliği Operasyon Sorumlusu Kimya Mühendisi Ertuğrul Kurt, şehrin yağmur yağmadığı takdirde 40 gün su kaldığını söyledi.

‘ACİL DURUM YÖNETİMİNE GİRDİK’

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ertuğrul Kurt, içme suyu sorununa dikkat çekti. Yağmur olmaması durumunda kazanın suyunun 40 gün kaldığına işaret eden Kurt, “Gökçe barajımızdaki su seviyemiz yüzde 17, bu da yaklaşık 40 gün suya karşılık geliyor. Şehrin günlük su ihtiyacı 90-95 bin bandında. Yağışlı döneme girdik, yakın zamanda büyük bir kesinti planlamıyoruz ama acil durum kuyularımız, Ortaburun ve Kurtköy hatlarımız şu anda aktif durumda. Acil durum yönetimine girdik. Ama bu sene barajımızı istediğimiz gibi dolduramazsak, yaz sezonuna istediğimiz gibi giremezsek önümüzdeki yaz yine aynı konuları konuşacağız. Şu anki sorunumuz önümüzdeki yaz için bir sorun. Yakın bir gelecekte kış sezonunun 40 gün içinde geleceğini varsayıyoruz. Eylül 2014’te aynı seviyedeydik. Şimdi Aralık, Ocak geldi. Yakın gelecekte çok fazla su sıkıntısı beklemiyoruz ama kış böyle geçerse, 2014 yazında olduğu gibi 2021 yazında sorun yaşama ihtimalimiz var ”dedi.

’20 MİLYON TON YERİMİZ VAR’

Gökçe Barajı’nın maksimum kapasitesinin 25 milyon ton olduğunu, barajda halihazırda 3,5-4 milyon metreküp su bulunduğunu ve 20 milyon tonluk bir boşluk bulunduğunu belirten Kurt, “Şu anda yaklaşık 3.5- 4 milyon ton su. Maksimum 25 milyon ton kapasitemiz ve 20 milyon ton boşluğumuz var. Bu bölgede yağmur ve kar suları dereleri besleyecek, ardından barajımız doldurulacaktır. Elbette sürekli gündeme getirdiğimiz Çağlayan 2 Barajı henüz proje aşamasında değil. Kışın kullanmadığımız ve denize attığımız suyu depolayabilirsek, en az 10-12 milyon metreküp su depolayabilirsek, kış sonlarına daha kolay girme şansımız olur. Şehrin nüfusu arttığı için, zaten çok fazla göç alan bir sanayi bölgesi içindeyiz. Su ihtiyacı giderek artıyor. Ama arıtma tesisimiz aynı, Gökçe barajımız aynı Gökçe barajı. Bu tür altyapılar bir an önce planlanmalı ve şehrimize bu katkılar yapılmalıdır. Zaten belediyelerle temas halindeyiz. Belediyelerimiz vatandaşlarımıza gerekli önerileri yapar. Belediyelerimiz belediyelere park ve bahçelerin sulanması, yolların yıkanması veya vatandaşların araç yıkama, halı yıkama ve benzeri temizlikten kaçınmaları için duyurular yapmaktadır.

‘PANDEMİ NEDENİYLE SU TÜKETİMİ ARTTI’

Yalova’nın nüfusunun şu anda kışlık nüfus içinde olmadığını, kış ayları ile birlikte şehrin daha yüksek bir nüfusa sahip olacağına işaret eden Kurt, “İnsanlar muhtemelen evleri için doğalgaz aldılar, yazlar internetten satın aldılar ve yaşamaya devam ediyorlar. Yalova. Bunu arıtma çıkışından görebiliyorum. Şu anda Aralık ayından daha fazla çıkışımız var. “Salgın nedeniyle Yalova’da bu yıl daha fazla su tüketimimiz var”.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu