Beyaza yolculuk: ‘Serhat Şehri’ Kars
Kars’ın merkezinde muhteşem bir karışım var. Yaklaşık 40 yıldır Rus egemenliğinde olan Kars’ta, Rus döneminin yanı sıra Ermeni ve Osmanlı mimarlarının etkilerini de göreceğiniz harika yapılar bulunuyor. Kars kesinlikle bir kış şehridir. Bu güzellikleri kışın görmelisiniz. Bu beyaz şehirde yaşayacağınız eşsiz deneyim hafızanızdan silinmeyecek.
KARS’TA GEZİLECEK YERLER
HAYVAN KALINTILARI
Tarih boyunca pek çok farklı kültüre ev sahipliği yapmış Ani Harabelerine hayran kalacaksınız. Ani Antik Kenti, Ermenistan sınırındaki Apracay Nehri boyunca uzanır. İpek Yolu üzerindeki konumu nedeniyle dönemin en zengin şehirleri arasındaydı. En parlak dönemini Bagratlı Krallığı’nda yaşamıştır. Şehrin en sağlam yapıları Büyük Katedral, Abughamret Kilisesi, Ebul Manuçehr Camii ve Aziz Prkitch Kilisesi’dir.
ÇILDIR GÖLÜ
Kars’a 70 km uzaklıkta bulunan Çıldır Gölü Ardahan’a bağlanıyor. Çıldır Gölü, tüm fotoğraflarınızın kartpostal güzelliğinde olacağı bir yerdir. Göz alabildiğine bir beyazlık, üzerinde donmuş bir göl ve kızaklar. Türkiye’nin en güzel donmuş gölü Çıldır kendinizi bir kış masalının ortasında bulacaksınız. Gölde kızak turu yapmayı ihmal etmeyin. Beyaz göl üzerinde rengarenk aksesuarlarla süslenmiş atlar muhteşem manzaralar sunuyor. Gölde yapabileceğiniz bir diğer ilginç aktivite ise balık tutmaktır. Açılan deliklerden buzu ve balığı Eskimo tarzında kırın. Gölün fenomeni Tekin Amca ile tanışmayı unutmayın. Sana bir şarkı söyle. Göl kenarındaki Atalay Yerinde göl balığı yiyin.
SARIKAMIŞ
Sarıkamış yolunda Allahuekber Dağı Şehitliği ile karşılaşacaksınız. Soğuktan donarak hayatını kaybeden askerlerimiz için yapılan anıtı göreceksiniz. Kars’ta 19. yüzyıl Baltık mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Katerina Av Köşkü ve Zivin Kalesi, Sarıkamış’ta görmeniz gereken başlıca yerler. Sarıkamış, kar kalitesi ve doğasıyla da kayak tutkunlarının gözdesi. Kayak yapıyorsanız Sarıkamış’ta en az bir gece kalın. Çam ağaçları arasındaki parkurları ile ülkemizin en güzel kayak merkezlerinden birine sahiptir. Ayrıca Türkiye’deki en iyi kar kalitesi, kristal karın merkezidir.
BOĞATEPE KÖYÜ
Özgün Kars gravyerinin üretildiği tek yer olan Boğatepe Köyü, Malakalıların Kars halkına bıraktığı mirastır. Kars’ta peynirin tarihi Malakanlara kadar uzanıyor. Malakanlar kimdir diye soracak olursanız, 1876-1877 Rus-Türk Savaşı sonunda Ruslar tarafından Kars’a yerleştirilmiş etnik bir gruptur. Rusçada ‘moloko’ süt anlamına gelir. Malakan olarak da bilinen Molokan, ‘süt içen’ anlamına gelir. Bu nedenle Malakanlar, Karslılar süt kokan insanlar olarak adlandırılır. Kars’ın sütçülük kültürünün tarihini öğreneceğiniz ve peynirin tadına bakacağınız Peynir Müzesi’ni mutlaka ziyaret edin. Boğatepe, Kars merkeze 50 km. Uzaklıktadır.
KARS MERKEZ
Kars’ın merkezinde Rus döneminin izlerini görebileceğiniz birçok tarihi yapı bulunuyor. Öyle ki şehirdeki tarihi yapılar arasında dolaşırken kendimi St. Petersburg şehrinde buldum. Gördüğünüzde hayran kalacağınız yapılar şu şekildedir:
Rusya dönemi Alexader Nevski Katedrali, günümüz Fethiye Camii,
Baltık mimarisine sahip şehrin en iyi durumdaki binalarından biri ve daha önce Hükümet Konağı olarak kullanılmış Ledger Binası,
Kazım Karabekir’in 1921’de Kars Antlaşması’nı imzalaması Valilik Binası,
Taş mimarisindeki ahşap ve kırmızı detaylarıyla şehrin en güzel yapılarından biri Kars Sanayi ve Ticaret Odası,
932-937 yılları arasında Ermeni kilisesi olarak inşa edilen, kubbesinde 12 insan figürü bulunan eski 12 Havari Kilisesi, Kümbet Camii,
Kars’ta otel olarak hizmet veren en güzel yapılardan biri olan Rus Cheltikov ailesi tarafından yaptırılmıştır. Cheltikov Hotel,
Namık Kemal, dedesi Kars Valisi ile bir süre yaşadı Namık Kemal Evi,
Osmanlı mimarisine bir örnek Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı,
Türkiye’nin en güzel kış bahçesi binalarından biri Kafkas Üniversitesi Devlet Konservatuarı,
1153 yılına kadar uzanan, hala bozulmamış ve şehri tüm ihtişamıyla güzelleştiren Kars Kalesi.
Kafkas Cephesi Savaş Tarihi Müzesi (Bloody Bastion)
19. yüzyılda Rus işgaline karşı kentin savunulmasında önemli rol oynayan kanlı burç binası, Kafkas Cephesi Savaş Tarihi Müzesi’ne dönüştürüldü. 1828’den Cumhuriyet’in ilanına kadar olan önemli etkinlikler müzenin sekiz ana salonunda interaktif olarak sergileniyor. Savaş yıllarının canlanması çok etkileyicidir.
Kars Müzesi
Böylesine zengin bir tarihe sahip bir şehir, arkeolojik değerler açısından kesinlikle zengin olacaktır. Bu arkeolojik değerler, etnografik ve taş eserler Kars MüzesiÜzerinde görebilirsiniz.
KARS’TA NE YENİR?
Kars Sos ve Kars Kaşarı
Kars’ta en iyi gravyeri alabileceğiniz yer Boğatepe Köyü. Ancak Kars’ın merkezinde hem peynir tadabileceğiniz hem de satın alabileceğiniz çok sayıda dükkan var. Dünyanın en iyi peynirleri arasında yer alan gravyeri almadan Kars’tan dönmeyin.
Kaz Eti
Kaz eti, Kars denilince akla ilk gelen lezzettir. Kars’tayken deneyin. Kars Kaz Evi ve Hanımeli ev yemeklerinde tandırda pişirilen kaz etini deneyebilirsiniz.
Hangel
Hangel, en sevdiğim tatlardan biridir. Mantıya benziyor. Kare hamur parçalarının üzerine sarımsaklı yoğurt sosu dökülerek servis edilir.
Piti
Aynı zamanda Azerbaycan mutfağı ile özdeşleşen bir yemek çukuru. Bol yağ, kuzu eti ve nohut içeren karışım güveçte pişirilir. Çukurun tabanını oluşturan lavaş ayrı bir tabakta servis edilir. Yemekten önce lavaşın üzerine sulu yemek dökülür. Benim damak tadıma pek yakışmıyor ama Kars’ın soğuğunda ısınmanıza yardımcı olacak bir lezzet.
KARS’TA NEREDE KALINIR?
Kars’ta konaklama için önerim muhteşem mimarileriyle Katerina Sarayı, Cheltikov Otel ve Kar-s Hotel.