Güncel Haberler

Balon balığının zehri umut olabilir

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Balıkçılık ve İşleme Teknolojileri Öğretim Üyesi Prof.Dr. Fatih Özoğul, kirpi balığının iç organlarında ve derisinde bulunan TTX zehirinin morfinden 3 bin, siyanüre göre 1200 kat daha etkili olduğunu söyledi.

Balon balığının zehiri umut olabilir

Prof.Dr.Özoğul, kirpi balığı zehrinin yurt dışında ilaç ve kanser tedavilerinde kullanıldığını belirterek, bu konudaki araştırmaların gün geçtikçe yaygınlaştığını söyledi.

Balon balığının zehiri umut olabilir

Prof. Dr. Özoğul, “TTX zehiri, anestezik madde özelliği nedeniyle son yıllarda Kanada, ABD ve Uzakdoğu ülkelerinde kullanılıyor. Ayrıca uyuşturucu bağımlılığının tedavisinde de kullanılmaktadır. Bu zehir, madde bağımlısı olan kişinin uyuşturucu talebini bastırdığı için bağımlı kişi uyuşturucu kullanmak istemez. Morfinden 3 bin kat daha fazla etkiye sahip olduğu için ilerlemiş kanser hastalığının tedavisinde ağrı kesici olarak da kullanılmaktadır. Bu zehir, nöronlar arasındaki sodyum kanallarını tıkadığı için insanlar ağrı hissetmez ve acıya duyarsız kalır.

Balon balığının zehiri umut olabilir

Şu anda Türkiye’de bu konularda çalışma yok. Bu zehirin ilaç olarak kullanımında mikroorganizma üretimi kullanılabilir. “Yaptığımız araştırmalar sonucunda bu mikroorganizmaların bu zehri yeterli miktarda üretme kapasitesi varsa, ilgili sektörlerle çalışarak ülkemize bir kaynak sağlanabileceğini düşünüyorum.”

Balon balığının zehiri umut olabilir

Çukurova Üniversitesi’nde yapılan çalışmalarda Akdeniz’de 4 farklı kirpi balığı üzerinde zehir analizi yaptıklarını belirten Prof. Dr. Özoğul, “Çalışmamızda balığın iç organlarındaki ve derisindeki mikroorganizmaları izole ettik. Bu mikroorganizmalar TTX sentezleyebilir mi? Araştırıyoruz. Araştırma sonuçlarında mikroorganizmaların onu izole ettiğimizde TTX zehiri üretip üretmediğini öğreneceğiz.

Balon balığının zehiri umut olabilir

Bilindiği gibi balon balığının zehiri çok pahalı bir zehirdir. 1 gram 1 milyon euro’yu aştı. İzole ettiğimiz bakterilerle bu zehri üretmeyi başarırsak onu ülkemizde üretip yurt dışına satmış oluruz. Bu amaçla ülkeye döviz girişi ve ekonomik kazanç sağlayabiliriz ”dedi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

[wptelegram-join-channel link="https://t.me/WPTelegram" text="Join us on Telegram"]
Başa dön tuşu