Güncel Haberler

Anketten Avrupa çıktı! Avrupa Birliği üyeliğine destek oranı yüzde 80’i aştı

TÜRKİYE Cumhuriyeti Avrupa Birliği (AB) Başkanlığı toplamda yaklaşık 10 bin kişilik aralıklarla ankete katılanlarla birlikte, “Türkiye’nin AB üyeliği iyi bir şey ve siz bunu destekliyor musunuz?” Soru soruldu. Ankete katılanların yüzde 80’i Türkiye’nin AB üyeliğinin iyi bir şey olduğunu ve bunu destekleyeceğini bildirdi. Eğitim durumuna bakıldığında, eğitimli nüfus içinde bu oran yüzde 90’a yükseldi. Katılımcılara sorulan bir diğer soru ise, “Türkiye AB’ye katılabilir mi? Türkiye’nin altyapısı bu konuda yeterli, bir talebiniz var mı?” Oldu. Bu soruya yanıt verenlerin yüzde 60’ı “Türkiye’nin AB’ye katılıp katılmayacağı sorulduğunda. Türkiye bu potansiyele sahip” diye yanıt verdi. Katılımcıların şu anda mevcut durumu ” ifadesinde ifade edilen görüş Türkiye’nin AB üyeliğinde uygulanabilir.

EYLEM PLANI YENİLENDİ

Geçtiğimiz yıla kıyasla Türkiye’nin 2021’de AB’ye girmeye daha istekli olacağı bildirilirken, AB’nin olumlu tavrının artırılması talebi de varsayımın gerekli olduğu vurgulandı. Bu kapsamda 2021-2023 Ulusal Eylem Planı yenilenmiştir. Türkiye’nin AB Reformu Eylem Grubu’nun sürecini hızlandırmak için yeni yılın ilk aylarında toplanması bekleniyor.

Ankara’nın da ABD yönetimini bitirmesi, Türkiye’nin AB üyeliğinin bu konuda öngörülebilirliği değerlendirirken geçmişte olduğu gibi önemli olacağını ve yeni ABD yönetiminin işbirliğine daha yatkın olacağını düşünüyor.

İSLAM KARŞITLIĞI

Türkiye, AB’deki radikal unsurlarla neredeyse rekabet etmek ve Türkiye’deki çoğu Avrupa uyumu ve radikal İslam karşıtı anlayışın ve ana siyasi akımların yükselişinden endişe duyuyor. Türkiye’de İslam karşıtlığı ile mücadelede Türkiye ve kendisinin AB kurumlarına sunulmak üzere raporlar hazırlamaya başladığı, Avrupa Konseyi’nin kurulması planlanan ilgili otorite biriminde Türk ve İslamcı muhalefetin yer almak istediği öğrenildi.

2021’de AB ile Türkiye arasında yapılacak görüşmelerde ön planda olacak söz konusu anlaşmanın güncellenmesi 18 Mart 2016’da sağlandı.

DESTEKÇİLER

Geçtiğimiz günlerde Fransa, Yunanistan ve Kıbrıs’ta yaşanan sorunlar nedeniyle birçok ülkenin Türkiye için doğru bulduğunu savunan AB içindeki yetkililer, “Bu ülkeler ‘Türkiye’ye biraz uzlaşmacı bir tavır sokmalı’ görüşünü ifade ediyorlar” bilgisini verdi. .

FONLARDAN PANDEMİK DESTEK

Türkiye, salgınla mücadelede Sağlık Bakanlığı’na aktardığı 25-30 milyon avroluk paranın bir parçası olarak AB’den aldığı fonları artırdı, ancak yaklaşık 80 milyon avroluk Suriyeli göçmen salgınının kullanıldığı bildirildi.

VİZE’DE MUAFİYET İÇİN ALTI BAŞLIK KALDI

ANKARA’nın AB ile ilişkilerinde odaklanacağı bir konu da Türk vatandaşlarına vize muafiyeti olacak. Salgın nedeniyle dünya çapında seyahat kısıtlamaları nedeniyle konunun güncelliğini yitirdiğini kaydeden yetkililer, COVID-19 salgını hafifledikçe vize muafiyetinin yeniden gündemde olacağına işaret etti. Vize muafiyeti için 72 kriterin gerisinde kalan 6 başlığın istenirse 3 ayda tamamlanabileceği vurgulandı. EUROPOL işbirliği ile ilgili anlaşmalar metnine hazır olduğu ifade edilirken, Türkiye’nin en zoru “terörle mücadele” başlığında AB’nin esneklik gösterebileceği kabul ediliyor. Geri kabul anlaşması, kişisel verilerin korunması, adli işbirliği ve yolsuzlukla mücadele, şeffaflık gibi alt başlıkları bulunan Avrupa Konseyi Yolsuzlukla Mücadele Devletler Grubu (GRECO) başlıklarının her iki tarafın da sorun olmayacağı belirtiliyor. işbirliğinden yana durun.

AB KAZANACAK

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

[wptelegram-join-channel link="https://t.me/WPTelegram" text="Join us on Telegram"]
Başa dön tuşu