ABD Senatosu, Türkiye’ye yaptırım içeren yasayı kabul etti
Temsilciler Meclisi, Trump’ın sosyal medya şirketlerine yasal güvence sağlayan bir düzenleme içerdiği için veto edeceğini söylediği tasarıyı 11’e karşı 79 oyla onayladı.
Temsilciler Meclisi’nden oyların üçte ikisinden fazlasını kabul eden yasa Senatoyu aynı çoğunlukla kabul ettiği için Trump’ın vetosu reddedilebilir.
Türkiye’de DETAY TASARIM
Türkiye’de savunma bütçesinde yaptırım tasarısını öngören bir bölüm de yer aldı.
Türkiye S-400’ü, kapsamı Rusya ile önemli bir süreç olarak kabul edilen ABD’li muhalifler Terörizm Yasası’na (CAATS a) yaptırımlarla almak için S-400’e dahil olanların 30 günlük S-400 alımının yasalaşmasında Türkiye’de yaptırımlara ilişkin CAATS’ın uygulanması talep edildi.
Taslakta, başkandan CAATSA kapsamında belirtilen 12 maddeden en az 5 tanesini uygulaması ve yaptırımların “ithal edilen malları” kapsamaması istendi.
Bu mallar, “doğal veya insan yapımı malzemeler, mamul malzemeler ve ilgili denetim teçhizatı” olarak listelenmiştir.
Yaptırımların kaldırılması için gerekli koşullar şu şekildedir:
“Başkan yaptırımlarını Kongre’ye uyguladıktan sonra 1 yıl içerisinde komiteye Türkiye veya yaptırım uygulanmış kişiler artık S-400 olmakta veya onların yerini alamamaktadır Uhde hiçbir Rus sistemi, herhangi bir Rus vatandaşı, Rusya hükümeti veya şirketleri adına Türk topraklarında S-400 ‘ün, Türkiye’nin başka bir tarafının Türk hükümetinden veya S-400 hükümeti adına yürüdüğünü onayladıktan sonra veya bir sistem kapsamına giren herhangi bir faaliyete girme taahhüdünü aldıktan sonra yaptırımları kaldırır. caatsa 231 bölümünü tekrar edebilmek için yerini alabildi. “
Taslağın 159’uncu bölümünde, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından 15 gün içinde Türk firmaları yerine F-35 için parça üretecek ortakların belirlenmesi ve gerekli işlemlerin başlatılması istendi.
TASARIMDA NELER VAR?
Tasarının son biçiminde, Savunma Bakanlığı (Pentagon) için 635,5 milyar dolar temel bütçe, 69 milyar dolar savaş fonu olarak bilinen “Yurtdışı Muhtemel Operasyonlar Fonu” ve 8,9 milyar dolar ile ilgili giderler tasarının yargı yetkisi dışında savunma. milyar dolarlık bütçe ayrıldı.
Ayrıca Enerji Bakanlığı bütçesi altında nükleer kapasite ile ilgili savunma harcamaları için 26,6 milyar dolarlık bütçe belirlendi.
ND tasarısında Çin’e karşı “Pasifik Caydırıcılık Girişimi” nin kurulması öngörülürken, ABD’nin Pasifik’teki askeri gücünü güçlendirmeye yönelik bu girişim için Hint-Pasifik Kuvvetleri Komutanlığı bütçesine 2,2 milyar dolar daha tahsis edildi. bölge ve bölgedeki ortakları ve müttefikleri desteklemek.